• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovih 5 namirnica su najgore za zdravlje srca: Jedna koju svi konzumiramo je ubjedljivo najopasnija

Autor Nataša Petrović

Stručnjaci otkrili koje namirnice su najgore za srce!

 Ovih 5 namirnica su najgore za zdravlje srca: Jedna koju svi konzumiramo je ubjedljivo najopasnija Izvor: Krizde/Shutterstock.com

Pojedine namirnice koje svakodnevno jedemo su najveći neprijatelj srca:

Suhomesnati proizvodi

Proizvodi od mesa poput kobasica, slanine i slično, uglavnom sadrže dosta zasićenih masti. S druge strane, čak i neki suhomesnati proizvodi sa manjim sadržajem masti imaju u sebi dosta soli, što nikako nije dobro za srce.

"Većina ljudi bi trebalo da smanji unos soli jer je to povezano sa povišenim krvnim pritiskom", kaže dr Lakšmi Mehta.

Ona ističe da ljudima koji imaju hipertenziju nisu uvijek potrebni lijekovi, nekad je dovoljno napraviti promjene u ishrani.

Pržena hrana

Nekoliko studija je dokazalo da konzumacija pržene hrane, poput pomfrita, piletine pržene u dubokom ulju, povećavaju rizik od srčanih bolesti. Prženjem se stvaraju trans masti, što je vrsta masti koja povećava nivo lošeg holesterola, a smanjuje nivo dobrog.

Slatkiši

Godinama se masti karakterišu kao najveći krivac za srčane bolesti. Međutim, i šećer umnogome doprinosi gojaznosti, zapaljenju u telu, povišenom holesterolu i dijabetesu, što su sve faktori rizika za srčane bolesti.

"Da postoji jedan sastojak koji bih savetovala svima sa srčanim bolestima ili onima koji su u riziku da izbegavaju, to bi bio šećer u svim oblicima", kaže profesorka kardiologije dr Redžina Druz.

Peciva

Većina peciva, posebno kupovnih, sadrži puno šećera i zasićenih masti, kao i trans masti.

"Dakle, u pecivu imate dva sastojka koja djeluju zajedno i stvaraju najgori mogući nutritivni profil", ističe dr Druz.

Margarin

Ishrana bogata trans mastima povećava rizik obolevanja od srčanih bolesti, a u margarinu koji na sobnoj temperaturi ostaje u čvrstoj formi ima upravo ovih masti.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop