Evo u čemu je štos!
Sigurno ste primijetili da u prodavnicama postoje crvene, žute i zelene paprike. Ali koliko vas je primijetilo da se njihove cijene uvijek razlikuju, ponekad čak i u velikoj mjeri? Razlog nije u različitoj sorti, već je ovde riječ u jednoj te istoj - baburi.
Savršene su za punjene paprike ili salatu, ali osnovna razlika kako u cijeni tako i u kvalitetu nalazi se u stadijumu zrelosti. Naime, zelene su ubrane prve, žute su dobile još malo vremena za dozrijevanje, a crvene su potpuno zrele. Zbog toga im se i ukus razlikuje pa se zelene obično svežije,s očnije i blago gorke, dok, dok su crvene dosta slađe u odnosu na ostale.
Razlika u dužini dozrevanja utiče i na nutritivni sastav: crvene su dvostruko bogatije vitaminima od zelenih te imaju skoro devet puta više beta-karotena. Baš je različiti način uzgoja razlog različite cene. Zelene paprike za razliku od osalih imaju zantno nižu cijenu jer se najranije beru, žute su nešto skuplje, a crvene, jer je u njihov uzgoj utrošeno najviše rada, vode i ostalih faktora, su po pravilu najskuplje.
Inače, babura se najviše koristi zbog vitamina C koga ima do četiri puta više nego pomorandža.
(MONDO)