• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 caka kako prepozati domaći i najbolji paradajz

Autor Teodora Boškovski

Evo kako da odaberete najbolji paradajz!

 Kako odabrati najbolji paradajz Izvor: Shutterstock

Paradajz, pogotovo u kombinaciji sa lukom prava je poslastica. Možemo da ga nađemo na pijacama, supermarketima ili u sopstvenim baštama...

Odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrži i znatne količine elemenata B kompleksa. Redovnom konzumacijom ovoga voća dobijamo dovoljne količine kalijuma, natrijuma, magnezijuma i gvožđa. Ali, kako da prepoznamo koji je najbolji, domaći i najsvežiji?

Većina voća i povrća za masovnu proizvodnju se bere nezrela kako bi mogla da izdrži prevoz i distribuciju po udaljenim mjestima, a potom se hemijski tretira da bi se ubrzali ti prirodni procesi po dolasku u prodavnicu. Uključite sva čula i naučite da prepoznate kvalitetne plodove.

Neoštećena crvena koža ploda

Ako paradajz ima jaku crvenu boju kože bez vidljivih ogrebotina i pukotina, vjerovatno je riječ o svježem plodu. Svijetla boja kože upućuje na nezreli plod, koji ima pretvrdu strukturu i nedefinisan ukus. Čuvajte se i paradajza s tamnim dijelovima, jer je ovdje riječ o plodu koji je počeo da truli.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Pomirišite ih

Još bolji indikator od izgleda paradajza je njegov miris. Duboko udahnite i pomirišite njegovu stabljiku. Ako osjetite jaku aromu paradajza, zemlje i vrta, izabrali ste dobar plod. Nedostatak mirisa upućuje i na manjak ukusa u plodu, pa takav paradajz možete da kupite samo za ukras.

Stisnite ih

Zreo i kvalitetan paradajz se najbolje prepoznaje kada ga pipnete: on je dovoljno čvrst da možete da ga stisnete bez uništavanja ploda, a opet nije pretvrd za sječenje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je riječ o paradajzu koji će vrlo brzo da se pokvari.

Kupite samo ono što možete da dodirnete

Izbjegavajte kupovinu paradajza u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete da pogledate, pomirišete i opipate. Ne preporučuje se ni kupovina na štandovima gdje vam nije dozvoljeno da provjerite kvalitet ploda svojim čulima.

Pravilno ih čuvajte

Ako želite ukusan plod, kupite paradajz od pouzdanih domaćih uzgajivača. Paradajz će imati bolji ukus ako ih držite na sobnoj temperaturi, a u frižider ih stavite samo ako planirate da ih termički obradite, piše "zadovoljna.hr".

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop