Evo kako da odaberete najbolji paradajz!
Paradajz, pogotovo u kombinaciji sa lukom prava je poslastica. Možemo da ga nađemo na pijacama, supermarketima ili u sopstvenim baštama...
Odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrži i znatne količine elemenata B kompleksa. Redovnom konzumacijom ovoga voća dobijamo dovoljne količine kalijuma, natrijuma, magnezijuma i gvožđa. Ali, kako da prepoznamo koji je najbolji, domaći i najsvežiji?
Većina voća i povrća za masovnu proizvodnju se bere nezrela kako bi mogla da izdrži prevoz i distribuciju po udaljenim mjestima, a potom se hemijski tretira da bi se ubrzali ti prirodni procesi po dolasku u prodavnicu. Uključite sva čula i naučite da prepoznate kvalitetne plodove.
Neoštećena crvena koža ploda
Ako paradajz ima jaku crvenu boju kože bez vidljivih ogrebotina i pukotina, vjerovatno je riječ o svježem plodu. Svijetla boja kože upućuje na nezreli plod, koji ima pretvrdu strukturu i nedefinisan ukus. Čuvajte se i paradajza s tamnim dijelovima, jer je ovdje riječ o plodu koji je počeo da truli.
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić JelisavacPomirišite ih
Još bolji indikator od izgleda paradajza je njegov miris. Duboko udahnite i pomirišite njegovu stabljiku. Ako osjetite jaku aromu paradajza, zemlje i vrta, izabrali ste dobar plod. Nedostatak mirisa upućuje i na manjak ukusa u plodu, pa takav paradajz možete da kupite samo za ukras.
Stisnite ih
Zreo i kvalitetan paradajz se najbolje prepoznaje kada ga pipnete: on je dovoljno čvrst da možete da ga stisnete bez uništavanja ploda, a opet nije pretvrd za sječenje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je riječ o paradajzu koji će vrlo brzo da se pokvari.
Kupite samo ono što možete da dodirnete
Izbjegavajte kupovinu paradajza u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete da pogledate, pomirišete i opipate. Ne preporučuje se ni kupovina na štandovima gdje vam nije dozvoljeno da provjerite kvalitet ploda svojim čulima.
Pravilno ih čuvajte
Ako želite ukusan plod, kupite paradajz od pouzdanih domaćih uzgajivača. Paradajz će imati bolji ukus ako ih držite na sobnoj temperaturi, a u frižider ih stavite samo ako planirate da ih termički obradite, piše "zadovoljna.hr".
(MONDO)