Vrijeme je pripreme paradajz sosa za zimnicu: dozrele su već sve sorte paradajza i možete birati od kojih ćete skuvati svima obaveznu zimnicu.
Sastojci za oko šest litara paradajz sosa:
10 kg paradajza
150 g soli
100 g šećera
600 g paprike
600 g crvenog luka
vezica celera i peršuna
pola ili 1 konzervans (vidi pod napomena)
Priprema:
Paradajz operite pa ga narežite u veliki lonac. Dodajte so i šećer pa ga zgnječite rukama. U lonac dodajte još i narezanu papriku i narezani luk.
Stavite na vatru da kuva oko 45 minuta, odnosno dok se paradajz i paprika ne počnu raspadati. Za to vrijeme operite boce i tegle pa ih dobro osušite na suncu ili u rerni. Povrće u loncu povremeno promiješajte.
Skuvano povrće propasirajte tako da vam ne ostane nimalo tekućine u povrću. Ovdje možete i probati vaš paradajz sos pa dodati šećera ili soli ukoliko mislite da treba.
Pasirano povrće vratite u lonac. Vezicu celera i peršuna zavežite koncem i tako u komadu stavite u lonac. Lonac stavite na vatru i kuvajte još oko 45 minuta, odnosno do željene gustoće. Povremeno promiješajte. Na kraju kuvanja izvadite vezicu celera i peršuna i umiješajte konzervans kuvajte još nekoliko minuta dok se ne otopi. Kuvan paradajz sos ulijte u boce i tegle po želji, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Napomena:
Vi u svoj paradajz sos možete ubaciti i dodatne začine po želji, zavisi za šta ćete ga koristiti. To može biti bosiljak, ruzmarin ili muškatni oraščić. Što se tiče konzervansa, naravno da ga vi možete izbaciti, paradajz sos možete sačuvati i pasterizacijom, što nije problem ako pravite ovakve manje količine.