Recept za zimnicu koja je izuzetnog ukusa i može se služiti kao prilog, salata, ali i jesti sa svježim ili prepečenim hljebom. Odlično se slaže iz sireve, vina...
Paradajz, najbolji je onaj u obliku šljive (roma), naajprije oprati, isjeći na četvrtine, dobro očistiti od semenki i vodenastog dijela.
Tako pripremljene četvrtine posuti šećerom i solju, promiješati, staviti na desetak minuta u posudu za cijeđenje jer će so izvući još malo vode.
Ocijeđen paradajz poredati u pleh koji je obložen papirnim ubrusom, posuti sušenim origanom i mljevenim biberom. Sušiti ih u rerni na 80-120 stepeni nekoliko sati. Momenat kada je suv, sam će se pokazati. Paradajz treba da je suv, blago pečen.
Paradajz koji se osušio ostaviti do hlađenja u rerni.
Slagati u sterilisane tegle (može i svježe oprane iz sudo mašine), zaliti paradajz maslinovim uljem, dobro zatvoriti,