Stil

Savršena za "lenjivce": Istopite 8 kg sala bez vežbanja

Autor mondo.rs

Smanjićete obim struka i bez trbušnjaka!

Izvor: Guliver/Getty Images/Prostock-Studio

Američke nutricionistkinja Sintija Sas i Liz Vakariljo otkrile su tajni sastojak koji topi salce sa stomaka i skidan neverovatnih osam kilograma za mesec dana, a to su mononezasićene masne kiseline, skraćeno MNMK.

Studije su pokazale da ukoliko svaki obrok obogatite ovim zdravim masnoćama, vrlo brzo ćete istopiti masne naslage i izvajati struk. Najbogatiji izvori ovih kiselina su masline, avokado, orašasti plodovi, semenke, crna čokolada (koja se u ovojdijeti ne preporučuje), soja, lan i maslinovo ulje.

Ova dijeta traje 32 dana i sastoji se iz dva dela – startne faze koja traje četiri dana i osnovnog dijetalnog plana koji traje 4 nedelje, odnosno 28 dana.

Početna faza

Prva četiri dana se pridržavate jelovnika od 1.200 do 1.400 kalorija, podeljenog na tri glavna obroka i jednu užinu. Ne zaboravite da svaki obrok mora da ima neku namirnicu koja sadrži mononezasićene masne kiseline. Obavezno je da dnevno pijete po dva litra "začinjene" vode, što je zapravo voda koja je upila aromu određenih biljnih začina, limuna i krastavca. Eksperimenti su pokazali da ovaj napitak smanjuje nadutost stomaka, sprečava opstipaciju i, uopšteno, utiče da se osećamo bolje i energičnije. Neke namirnice je potrebno izbegavati, a evo i zašto:

I SUPER LINIJA, I DOBRO ZDRAVLJE

Osim što će vam pomoći da smršate i do osam kilograma i drastično smanjite obim struk, ova dijeta će blagotvorno delovati na vaše zdravlje. Poznato je da mononezasićene masne kiseline sprečavaju oboljenja srca i krvnih sudova, snižavaju loš, a povećavaju nivo dobrog holesterola, pomažu regulisanje krvnog pritiska i smanjuju rizik od određenih oblika karcinoma (dojke, debelog creva...)

ŽVAKE

Prilikom žvakanja dolazi do gutanja vazduha koji se zadržava u probavnom traktu i tako izaziva nadimanje stomaka.

VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI

Ove zamene za prirodni šećer naš organizam tretira slično kao vlakna. Budući da ne uspevamo da ih u potpunosti svarimo, izazivaju gasove, bolove u abdomenu, nadimanje i dijareju.

SO

Poznato je da se voda vezuje za natrijum iz soli. Kad jedemo previše slanu hranu naše telo zadržava tečnost zbog čega dolazi do povećanja telesne težine.

SIROVO POVRĆE

Sirovo povrće ima gotovo istu nutritivnu vrednost kao ono koje je kratko obareno. Razlika je u tome što naše telo lakše probavlja barenu hranu.

NAMIRNICE KOJE STVARAJU GASOVE

Određene namirnice podstiču stvaranje gasova, pa je zato poželjno izbegavati pasulj i mahunarke, karfiol, brokole, prokelj, kupus, crni luk i citrusno voće.

PRŽENA HRANA

Masna hrana, a posebno pržena, sporije se vari, zbog čega dugo imamo osećaj težine i nadutosti u stomaku.

ZAČINJENA HRANA

Hrana koja je začinjena crnim biberom, muskatnim oraščićem, karanfilićem, mlevenom ljutom paprikom, crnim i belim lukom, senfom, svežim ljutim papričicama, pikantnim sosevima, kečapom i sirćetom pospešuje lučenje želudačne kiseline, koja izaziva neprijatno "žarenje" u stomaku i nadimanje.

GAZIRANA PIĆA

Mehurići iz kokakole, švepsa ili nekog drugog gaziranog pića odlaze direktno u probavni trakt izazivajući nadutost stomaka.

ALKOHOL, KAFA, VOĆNI SOKOVI

Ova pića utiču na lučenje želudačne kiseline i čini da se nadimamo.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/MichaelNivelet

Druga faza

U narednih 28 dana treba da se pridržavate jelovnika od 1.600 kalorija, takođe raspoređenih na tri glavna obroka i jednu užinu. Ishrana koja se u ovom periodu preporučuje podseća na mediteransku, dakle dosta svežeg voća i povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova, semenki, određenih proteinskih namirnica poput malomasnih mlečnih proizvoda, ribe, piletine i ćuretine, dok se crveno meso ne preporučuje više od jednom mesečno. Takođe, veoma je važno da se pridržavate tri osnovna pravila koja ovu dijetu čine tako uspešnom: jedite 400 kalorija po obroku, pauze između jela ne smeju da budu duže od četiri sata i u svaki obrok treba da budu uključene MNMK.

Kako napraviti "začinjenu“ vodu?

Sastojci: 2 l vode, 1 kašičica sveže mlevenog đumbira, 1 srednji krastavac, 1 srednji limun, 12 listova nane

Priprema: Krastavac oljuštiti i iseći na tanke kolutove, a limun na tanke kriške. Sve namirnice pomešati i naliti vodom. Ohladiti u frižideru preko noći, da se svi ukusi fino prožmu. Ovako pripremljena voda se u startnoj fazi pije svakog dana po 2 l.

Izvor: Guliver/Getty Images/RossHelen

Primer jelovnika za početnu fazu:

Doručak: 1 šolja pirinčanih pahuljica, 1 šolja obranog mleka, ½ šolje iseckanog ananasa, ¼ šolje semenki suncokreta

Ručak: 90 g tunjevine iz konzerve (u vodi), 1 šolja iseckanih šargarepa, 1 kriška malomasnog sira

Večera: 90 g pilećeg belog mesa, 1 šolja pečuraka kratko proprženih na 1 kašiki maslinovog ulja, ½ šolje integralnog pirinča

Užina: šejk od ananasa (1 šolja obranog mleka, 120 g ananasa, 1 kašika lanenog semena)

Obavezno: 2 l „začinjene“ vode

Primer jelovnika za drugu fazu:

Doručak: 1 šolja ovsene kaše sa iseckanom jabukom i kašikom badema

Ručak: sendvič od posne šunke i sira u integralnoj zemički, zelena salata, 1 šolja čeri paradajza

Večera: 90 g grilovanog lososa sa 2 kašike badema, 1 ½ šolja barene boranije

Užina: ¼ šolje humusa sa 2 kašike pinjola i 1 šoljom iseckane crvene paprike