Saznajte koju hranu ne treba jesti sa hljebom.
Ako uz bijeli hljeb jedete džem, velika je vjerovatnoća ne samo da ćete se ugojiti, već vam prijeti i rizik od pojave dijabetesa, upozorili su nutricionisti.
Stručnjaci sa Klinike Mejo su konzumaciju bijelog hljeba sa slatkim namirnicama nazvali "tempiranom bombom za tijelo", jer spoj ova dva prosta ugljena hidrata, a koji se brzo vare, umnogome utiče na pojavu gojaznosti. Nutricionisti su istakli i da je po njima najbolje izbjegavati bijeli hljeb i potpuno ga isključiti iz ishrane, jer ova namirnica je nutritivno veoma siromašna, a nanosi više štete nego što koristi.
Nutricionisti su napomenuli i ono što mnogi znaju, a to je da ako već imate potrebu za testom od bijelog brašna, najbolje je da ga kombinujete sa strogo izabranim namirnicama koje će ublažiti njegovo štetno dejstvo.
"U osnovi, hljeb se konzumira prvenstveno sa biljnim sastojcima: povrćem, salatama, supama. Ali nije poželjno da se kombinuje sa 'teškim' jelima", napomenuli su.
Stručnjaci sa Klinike Mejo su mahunarke, pečurke i meso izdvojili kao teška jela. Dodali su da ako osoba ima problema sa želucem ili crijevima, onda nakon konzumacije takvog hljeba može da se javi pogoršanje inflamatornih bolesti.
MONDO