Otkrivamo!

Razlika u cijeni je minimalna, ali koji je zdraviji: Dvije vrste luka i ponešto što (možda) niste znali o njima

Autor Dušan Volaš

Crni i crveni luk dosta ljudi ne razlikuje. Osim boje, izdvajaju se po brojih svojstvima - otkrivamo koji je zdraviji!

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Različite vrste luka, crni, crveni, bijeli, praziluk ili sremuš imaju svoje posebne karakteristike i lekovita svojstva i jelima daju dodatnu aromu i ukus. Stavaljamo ih u salate, pržimo, kuvamo ili jedemo potpuno sirove, ali od svih njiih najviše se izdvajaju dva - crveni i crni luk.

Međutim, koji je od ta dva zdraviji?

Doktori kažu kako je crni luk bogat antibiotskim svojstvima, te se često koristi u liječenju prehlade ili gripa. Zdravstvene prednosti su brojne, a neke od njih su:

  • Bogat je vlaknima
  • Pojačava imuniteta
  • Zdrav za srce
  • Liječi respiratorne infekcije
  • Rashlađuje tijelo

Pored toga, dokotri preporučuju da se jede kada imate infekciju nosne duplje, očiju ili ušiju, upravo zvog svojih ljekovitih dejstva. Pogodan je i za one koji pate od želudačne kiseline, jer uravnotežava kiselinu koja se nalazi u rafinisanim ugljenim hidratima. A svi oni koji muku muče sa opadanjem kose, nanošenjem njegovog soka na teme glave, ubrzaće rast.

Crveni luk s druge strane poseduje velike količine mangana, vitamina C i B6. Takođe, sadrži ugljene hidrate, proteine, šećere i vlakna - sve što je potrebno za normalno i zdravo funkcionisanje organizama. Što se tiče ishrane, crni luk je ipak u prednosti, upravo zbog svojih ljekovitih svojstava.

(MONDO)