Nekada su ga zvali "lijek od sedam bolesti"
Da li znate da crni luk je u staroslovenskom nosio naziv "lijek od sedam bolesti"? I to nije bez razloga. Ovo začinsko povrće bez kojeg se ne može zamisliti gotovo nijedan ručak je odličan saveznik dobrog zdravlja.
Crni luk sadrži čak 91 odsto vode, bogat je kalijumom, sumporom i vitaminima B1, B2, C, E, K, P i karotinom. Od ljekovitih sastojaka, najvažniji su glikozidi, eterično ulje koje mu daje karakterističan miris i ukus i biljni hormon, sličan insulinu. Luk je najkorisniji ako se uzima sirov, mada kuvanjem gubi samo eterično ulje i vitamin C.
"Smrt" za kašalj
Crni luk je i danas prosto nezamjenljiv kod gripa, prehlada i uopšte zapaljenja gornjih disajnih puteva. Razlaže sekret i pomaže njegovo izbacivanje, pa mnogi često pripremaju jednostavan člaj od ovog povrća koji savršeno pomaže kod upornog kašlja. Jednu glavicu zajedno sa ljuskom dobro operite i isjecite na četiri dijela, stavite u pola litra vode i kuvajte sve dok voda ne postane tamnocrvene boje. Zasladite medom i pijte više puta u toku dana.
Pomoć kod bolnih krajnika
U litru vode staviti pola kilograma sitno isjeckanog luka s jednakom količinom šećera i kuvati 3 sata. Ohladiti, dodati 3 velike kašike meda, sve dobro promiješati i ostaviti u tegle. Kašika ovog napitka dodaje se u pola čaše mlake vode više puta dnevno, promiješa se i popije. Uzima se za liječenje krajnika, pluća, kašlja, promuklosti i teškog disanja.
Otklanja groznicu
Za mnoge tegobe i slabost organizma luk se koristio tako da su se dvije velike glavice nasjeckale na tanke kriške koje bi se stavile u stare čarape koje bi se navukle na noge prije spavanja. Luk ostaje na nogama cijele noći, a ujutro se noge dobro operu. Smatra se da ovaj oblog pomaže kod prehlade, a posebno groznice i kašlja.