Ishrana za imunitet

Hljeb i mast jesu zdravi i korisni, ali zavisi kada jedete

Autor Željko Svitlica

Da li su hljeb i mast korisni za imunitet?

Izvor: Shutterstock

Masna hrana, bilo da je riječ o slanini, čvarcima, švarglama, kavurmi i drugim srpskim specijalitetima najčešće se više jedu kada dođe hladnije vrijeme, ali i leti Srbi vole da se "omrse" ovim gurmanlucima. Poznato je da ove masnoće negativno utiču na zdravlje, prvenstveno na srce i krvne sudove, a možda je to zato što ih jedemo u pogrešno vrijeme?

Iako je najčešće na lošem glasu, treba znati da svinjska mast obično ima puno korisnih supstanci i ne samo da može da poboljša zdravlje i ojača imunitet, već i pomaže i da se normalizuje rad mnogih unutrašnjih organa.

Naučno je dokazano da svinjska mast poboljšava protok žuči, a sadrži i koenzim Q10, koji pomaže u održavanju mladosti i ljepote. Ova supstanca je takođe odgovorna za funkcionisanje mozga - što više koenzima unosimo u organizam, to je manji rizik od pojave Alchajmerove bolesti. Osim toga, mast sadrži obilje vitamina A, D, E, minerala, kao i nezasićenih masnih kiselina.

U periodu prehlada i akutnih respiratornih infekcija, slanina sa bijelim lukom imaće dvostruki efekat protiv infekcija i u jačanju imunog sistema. Namirnica koju mnogi vole ima puno "korisnog" holesterola i masti, bez kojih normalan proces obnavljanja ćelija nije moguć.  Međutim, ova korisna svojstva se najviše ispoljavaju ukoliko se mast konzumira u tačno određenom dobu dana! 

"Ne preporučuje se da jedete mast uveče, pa čak ni u vrijeme ručka. Tada će opterećenje stomaka i želuca biti preveliko", ističu nutricionisti. Po njihovim riječima, najbolje je da mast jedete ujutru, tada ćete najviše ojačati imunitet. A ako u nju još dodate beli luk - korist je višestruka. Pomoći će da se sačuvate od virusa i prehlada.  

Ako mast jedete ujutru pokrenućete protok žuči, što pozitivno utiče na funkcionisanje žučne kese, doprinosi normalizaciji i poboljšanju varenja. Kako je svinjska mast je zasićena životinjska masnoća, potrebno je kombinovati je sa drugim biljnim namirnicama - zelenom salatom, povrćem bez skroba, biljnim proteinima...

Savet nutricionista je da za doručak pojedete malo masti sa komadom domaćeg hljeba. Prethono, nakon buđenja, obavezno popijte čašu tople vode kako biste pokrenuli varenje!

MONDO

Tagovi