Zdravlje

Jedna od najzdravijih namirnica: Bijeli luk smanjuje i bubuljice

Autor Teodora Boškovski

Ovo su prednosti i mane bijelog luka, a jedna grupa ljudi bi trebalo da ga izbjegava!

Izvor: TV K1/screenshot/TikTok/screenshot

Svaki luk, da li je u pitanju bijeli, crni ili praziluk, ima određene benefite za zdravlje. O tome šta nam bijeli luk donosi, u emisiji "Vikend" na K1 televiziji govorila je nutricionista Ana Banduka Todorović.

Ona je prevenstvo dala bijelom luku, jer se upravo on smatra kao jedan od najmoćnijih namirnica za jačanje imuniteta. Pritom sadrži dosta vitamina C. Takođe, ima anti-upalna i anti-septička dejtsva, a provjereno pomaže i kod prehlada kada se intezivno konzumira.

"Tradicionolno se koristi u većini jela, a ljudi ga obično izbjegavaju zbog neprijatnog mirisa koji ostavlja za sobom što je velika greška", objasnila je Ana i dodala da je najzdravije da ga žvaćete jer tada najbolje ispušta alicin, sastojak koji ima antibiotska dejstva. Ona je podsjetila da su nekada bijeli luk koristili vojnici za liječenje rana i povreda na bojnom polju. Takođe, brzo otklanja i bubuljice kada se na njih namaže. Međutim, on nije povoljan za jednu grupu ljudi, tačnije za one koji imaju hronični gastritis.

"Oni ne mogu da ga podnesu jer je težak za varenje, kao i osobe koji pate od sindroma nervoznih crijeva. Može da nadima, pravi grčeve i gasove i da se negativno odrazi na želudac", objasnila je Ana i dodala da je najbolja zamjena termički obrađeni bijeli luk. Ovaj prirodni antibiotk je prema rečima nutricioniste odličan za ljude koji pate od hipertenzije, dok bi onima sa niskim krvnim pritiskom mogao dodatno da pogorša stvari.

(MONDO)