Ispravljamo prvobitno netačnu verziju teksta

Portal Mondo je 25.09.2022. godine objavio tekst sa naslovom "Evo kako prepoznati razliku između domaćeg i uvezenog bijelog luka".
Ovaj tekst sadržao je netačne informacije koje ovom prilikom ispravljamo.
U prvobitnoj verziji članka je stajalo da je "bijeli luk koji se uzgaja u Kini opasan jer se izbjeljuje hlorom" što je netačna tvrdnja koju ovom prilikom ispravljamo. Na stranici kineskog proizvođača i izvoznika bijelog luka Jining Fenduni Foodstuff Co., Ltd. navodi se da hlor i druga sredstva za izbjeljivanje mogu da učine bijeli luk čistijim, ali da to nije razlog koji stoji iza bijele boje luka iz Kine.
Takođe, je u našem prvobitnom tekstu influenserka Nastasja Nedimović govorila o razlici između uvezenog i domaćeg luka. Prema njenim riječima kineski bijeli luk ne klija jer je tretiran teškim hemikalijama i proizvodi se u kanalizaciji što se ispostavilo kao prenošenje lažnih informacija.
Prema navodima Kancelarije za nauku i društvo kanadskog Univerziteta McGill, koja se preko dvije decenije bavi mitovima i dezinformacijama iz oblasti nauke, još 2017. godine objavljen je članak u kojem se navodi kako je moguće da se otpadne vode koriste kao đubrivo, ali da nema dokaza da se luk u Kini proizvodi na ovaj način.
Tvrdnje pomenute influenserke da su hemijske laboratorije koje su se bavile istraživanjem kineskog bijelog luka upozorile na velike koncentracije teških metala su takođe neistinite jer je su nadležne agencije u Srbiji i Bosni i Hercegovini potvrdile su da se luk iz uvoza kontroliše.
(MONDO)