Da li znate da prepoznate razliku između dobrog i lošeg bijelog luka?
Nastasja Nedimović, bivša profesionalna vaterpolistkinja iz Novog Sada, ali i žena koja je u trudnoći pobijedila rak, redovno na svom Instagram profilu objavljuje različite savete i ukazuje na važne probleme koji se tiču zdravlja.
Nedavno je podijelila video u kom objašnjava zbog čega je važno da znamo razliku između dvije vrste bijelog luka, tačnije domaćeg i uvezenog.
"Ovo zaista nije bijeli luk, ovo je kineski ‘bijeli luk’. Uvezeni bijeli luk iz Kine se uzgaja u kanalizacionim vodama, a te kanalizacione vode se koriste kao jeftino đubrivo. Zatim se prska hemikalijama da bi se spriječilo klijanje, potom se izbjeljuje hlorom, a nakon toga se po zakonu fumigira metil bromidom. Visoke doze metil bromida mogu oštetetiti respiratorni i centralni nervni sistem i on je opasniji od hlora čak 60 puta. Kroz mnoga ispitivanja, ovaj kineski bijeli luk bio je pozitivan na toksične hemikalije, na patogene, na teške metale kao što su olovo, arsen, melamin, ali i na ešerihiju koli", rekla je ona i dodala da se sve ovo odnosi i na bijeli luk u drugim oblicima, kao što je u prahu ili ulje od bijelog luka.
Objasnila je i kako prepoznati uvezeni beli luk i na koje detalje treba posebno da obratite pažnju. Kako je i sama rekla, prva razlika se uočava u nedostatku korijena - domaći ga ima, a onaj uvezeni ne.
"Zatim, drugi znak je nedostatak mrlja od zemljišta, jer kineski je izbjeljivan hlorom. Ima neprirodno bijelu boju, a takođe, kineski bijeli luk ne klija jer je tretiran teškim hemikalijama, dok naš bijeli luk nakon određenog vremena isklija i vide se mladi zeleni izdanci", rekla je.
Nastasja kaže da na kraju dolazimo do najbitnijeg dijela, a to je ukus:
"Kineski bijeli luk ima metalniji ukus i gorči je, a domaći bijeli luk, kao što i sami znate, preukusan je", rekla je za kraj.
Pogledajte video u kom Nastasja detaljno objašnjava:
(MONDO)