Zdravlje

Doktor otkrio koja namirnica je najbolja za doručak

Autor Tamara Veličković

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić otkrio je najzdraviju namirnicu koja je idealna za doručak!

Izvor: TV Prva/printscreen

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić gostovao je u emisiji "Pusti brigu" na Kurir televiziji, gdje je istakao koliko je značajno uživati u hrani. Danas mnogi pribjegavaju dijetama koje često mogu da budu opasne i rigorozne, a dr Perišić ističe da je bitno unositi zdrave namirnice.

"Miris, ukus i optički, vizuelno kako hrana izgleda je jako bitno", naglasio je Dr Perišić, a kao najzdraviju žitaricu naveo je ovas.

"Ovas je najzdravija žitarica jer nema glutena i nema masnoća. Izaziva komforni osjećaj sitosti u trajanju od 4 sata. Vama je vrlo lijepo i nemate potrebu za hranom. Imate gotove ovsene pahuljice, pa da li ćete ih potopiti u hladno ili toplo mlijeko, sasvim je svejedno", rekao je.

Pjevčica Zorana Pavić pitala je doktora može li nešto drugo umjesto ovsenih pahuljica, jer su joj one "dosadne", na šta je ljekar odgovorio da je dobra zamjena za ovas kačamak. Osim toga, dr Voja je otkrio da se ugojio 20 kilograma nakon što je prestao da puši.

"Morao sam da naučim kako je biti gladan i za to mi je trebalo par mjeseci. Shvatio sam da je lijepo biti gladan. A onda kada dođe vrijeme za obrok, on treba da sadrži sve što je organizmu potrebno. Kvalitetne masnoće i salatu. Ribu treba jesti tri puta dnevno", naglasio je Dr Perišić, a na pitanje voditeljke koji hljeb najmanje goji, odgovorio je:

"Svaki hleb goji, a integralni minimalno. Ja hljeb uopšte ne jedem, jer sadrži gluteno morfin, što znači da može imati morfinski efekart na naš mozak", kaže Dr. Perišić.

Prednosti konzumacije ovasa:

  • reguliše lučenje želudačne kiseline
  • reguliše rad crijeva i stolicu
  • daje veliku količinu energije
  • pruža unos mikro i makro nutritijenata (vitamina i minerala)
  • poboljšava kvalitet zuba i kostiju
  • snižava holesterol i reguliše krvni pritisak
  • jača krvnu sliku
  • stabilizuje nivo šećera u krvi (značajan u ishrani dijabetičara)

(MONDO/Kurir)