Kako da ne pretjeramo sa hranom na slavama, pogotovo oni koji muče muku sa zdravstvenim problemima?
Uveliko je počela sezona slava, a danas veliki broj srpskih domaćinstava proslavlja Aranđelovdan. Pored običaja, u svakoj kući može se naći bogata trpeza, od predjela, preko salata, pa sve do sarmica i kolača. S obzirom da je Aranđelovdan mrsna slava, služe se raznovrsna jela od mesa kome mnogi ne mogu da odole.
Kako za kratko vreme ne preterati sa hranom, napraviti sebi neki zdravstveni problem, ali i višak klograma? O tome je za Kurir TV govorila poznata srpska profesorka fizičke hemije i stručnjka za hranu dr Svetlana Stanišić.
"Ja ne bih da me preziru naročito pripadnici muškog roda koji u tim specijalitetima uživaju. Nisam za restrikcije u ishrani i mislim da je važno da se ljudi okupljaju. Važno je da nam te prostorije budu provjetrene i da se ne puši toliko", rekla je Stanišić, a potom ukazala na šta na slavskom gozbama treba obratiti pažnju:
"Da krenemo od predjela. Suhomesnato može da bude problem ljudima koji imaju visok pritisak zbog velike količine soli. Ako već ne mogu da odole čarima suhomesnatih proizvoda, ona se savjetuje da biraju pršutu jer može da se kombinuje sa svježim salatama. Pečene paprike sa bijelim lukom su odlično rješenje, jer beli luk utiče dobro na holesterol", objašnjava ona.
Dodaje da posebno jedan sastojak treba izbjegavati. U pitanju je margarin! Bolje je da kolači budu sa maslacem i da bude što više orašastih polodova. Kada je u pitanju tijesto, takođe se preporučuje kombinacija sa svježim salatama.
"Što se tiče tijesta i svega što podiže šećer u krvi, treba dodavati što više salate jer ona sa vlaknima usporava skakanje šećera u krvi. Pečenje treba miještati sa salatama, ali ne sa ruskom salatom, već sa kupusom i drugim svježim povrćem. Ljudi koji imaju problem sa visokim pritiskom takođe treba da izbjegavaju kačkavalj i razne jake sireve. Supa je odličan način da popunimo stomak, a ako je sa kostima sadrži i kolagen koji blagotvorno utiče na organizam", rekla je za kraj.
(MONDO)