Zdravlje

KOJI SIR JE NAJZDRAVIJI? Nutricionisti otkrivaju kako da se NE UGOJITE i izgubite MASNOĆU

Autor Dragana Božić

Šta kažu nutricionisti, koji je sir najzdraviji?

Izvor: Shutterstock/Ahanov Michael

Mnogi ne mogu da zamisle jelo (najviše doručak) bez sira. Međutim, neki sirevi su izuzetno kalorični, pa samim time i bogati zasićenim mastima i natrijumom, pa treba da budete umjereni sa njima, pogotovo ukoliko pazite na liniju, ali i krvni pritisak.

"Protein u siru je dobra alternativa proteinima iz mesa, jer je još uvijek životinjskog porijekla i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su tijelu potrebne, a ne može ih sintetisati sam", ističe nutricionistkinja Lurd Kastro Mortiljaro za CNN koja je zatim otkrila koji je sir nazdraviji:

1. Rikota

I Kastro Mortiljaro i nutricionistica Emili Martorano smatraju da je rikota najzdraviji sir. Rikota ima visoku koncentraciju surutke proteina, koji se lako apsorbuje u tijelu. Protein od surutke sadrži širok raspon aminokiselina, s toga je ovo najbolja opcija za one koji žele da izgrade mišiće, snagu, ali istovremeno da izgube masnoću i kilograme.

2. Tvrdi sir

Kastro Mortiljaro vjeruje da su tvrdi sirevi poput parmezana ili gaude takođe među najzdravijim opcijama, kad se umjereno konzumiraju. Zbog manje vode i veće koncentracije, "tvrdi sirevi biće bogatiji kalcijumom i vjerovatno ćete biti siti s manjom količinom, pa vjerovatno nećete pretjerati", kaže ona.

Takođe, savjetovala je da izbjegavate prerađene sireve, kao što je krem sir i onaj u pakovanju. Uvijek je bolje svježe! Ne bi trebalo ni da pretjerujete sa unosom - ključ je u umjerenosti. Sir kao prilog uz povrće i žitarice idealna je kombinacija.

(MONDO)

Tagovi