Evo kako nastaju rupe u siru!
Možda su vam dok ste bili mali objašnjavali da rupe na siru nastaju jer ih gricka miš. Ali zapravo, to nema nikakve veze sa malim glodarima.
Kada je riječ o "švajcarskom siru" koji je sačinjen od prošaranih rupica, postoji nekoliko vrsta srednje tvrdog sira koji podsjećaju na sir emental, a koji inače potiče iz Ementala u Švajcarskoj. Ali zašto on mora da ima rupice?
Davne 1917. godine Vilijam Klark detaljno je objasnio o čemu je reč. Naime, rupe u siru nastale su zbog ugljen-dioksida koji oslobađaju bakterije prisutne u mleku. Klarkova teorija bila je prihvaćena skoro 100 godina - sve dok studija Agroskopa, švajcarskog poljoprivrednog instituta, nije napravila "rupu" u njegovoj teoriji.
Prema istraživačima Agroskopa, rupe u siru su zapravo uzrokovane sitnim komadićima sena prisutnim u mlijeku. Kada se sir pravi u štalama uz pomoć kofa, vrlo je vjerovatno da će čestice sijena naći svoj put u mlijeko. Upravo ti komadići sijena izazivaju slabost u strukturi dozvoljavajući formiranje gasa i stvaranje rupa.
"Razliku je izazvao nestanak tradicionalne kante" koja se koristi tokommužr krave", rekao je portparol Agroskopa Regis Nifeler, dodajući da su komadi sijena upali u nju i na kraju izazvali rupe.
Danas, rupe u švajcarskom ima daleko manje nego prije nekoliko godina, jer se mlijeko za pravljenje sira obično vadi savremenim metodama. Dakle, nema više sijena!
(MONDO)