Samo dvije vrste sira mogu da se čuvaju u zamrzivaču, ali uz par korisnih savjeta.
Namirnica bogata hranljivim materijama, proteinima i kalcijumom mora da se čuva na poseban način. Koliko sir smije da stoji u frižideru, zavisi od vrste, ali kada je zamrzivač u pitanju, pravilo je drugačije. Malo ko zna da samo dvije vrste sira smiju da se odlože u zamrzivač, a to su mocarela i parmezan.
Mnogi faktori određuju da li je određeni sir pogodan za zamrzavanje na osnovu sadržaja vlage i soli, PH vrijednost, tekstura i zrelost sira. Ukoliko stavite bilo koju drugu vrstu u zamrzivač, "razbijate" sastav sira, ističe Ali Rozen, stručnjak za zamrzavanje namirnica. Sir sadrži vlagu koja prije zamrzavanja čuva njegovu strukturu. Kada se zamrzne, vlaga se pretvara u kristale leda.
Brzina kojom se sir smrzava takođe određuje veličinu ovih kristala, jer brže zamrzavanje znači manje kristale leda. Zamrzavanje utiče i na ukus sira zbog enzima i živih kultura u siru. Čak i ako pažljivo odmrznete sir, ukus mu se neće vratiti, zbog čega nema potrebe ni da ga probate. "Uvijek preporučujemo da ne zamrzavamo naš prirodni čedar jer će to zaustaviti proces starenja", kaže Džil Alen, direktorka za kvalitet proizvoda u Asocijaciji kremarstva okruga Tilamuk.
Sir se čuva u frižideru, ali dužina zavisi od vrste. Tvrdi sirevi traju najduže do šest nedjelja kada ih otvorite, ali prije otvaranja mogu da se čuvaju između četiri i šest mjeseci. Manje tvrdi mogu da stoje do tri nedjelje nakon otvaranja, a prije otvaranja dva mjeseca. Mekani sirevi treba da jedu brzo zbog štetne barijere. Zato je preporuka da se pojedu u roku od dvije nedjelje.
(MONDO)