Travarka savjetuje kako sve možete da iskoristite blagodeti sremuša.
Počele je sezona medvjeđeg luka, odn. sremuša. On ne samo da je omiljena poslastica medvjeda, već je pogodan i za nas. Kao i češnjak, medvjeđi luk (divlji luk, šumski luk ili sremuš) bogat je alicinom koji je povoljan za jačanje imuniteta.
"Vrlo je koristan u ovo vreme jer, osim što pomaže čišćenju organizma, sremuš jača organizam i ima antivirusno i antibiotsko svojstvo, pa je dobra zaštita organizma u slučaju pada imuniteta, što se zna dogoditi početkom proljeća", ističe hrvatska travarka Maja Žalac za 24sata.hr
Može da se dodaje varivima ili pestu kojim ćete začiniti tjesteninu ili meso, dala je predlog. Takođe, možete ga nasjeckati i i napraviti salatu ili zdrav namaz. Svakako, zbog svojih svojstava, prije upotrebe, tinkture medvjeđeg luka, koja je dobra za snižavanje pritiska, porazgovarajte s doktorom ili farmaceutom. Takođe, travarka je savjetovala da ako niste poznavatelj, medvjeđi luk nemojte da brati sami nego ga radije nabavite na pijaci kod već provjerenih trgovaca, iz razloga što može lako da se pomiješa sa biljkom mrazovac koja sadrži otrov.
BONUS VIDEO:
(MONDO)