Pita sa sirom i srijemušem biće užitak za ljubitelje srijemuša, jer je idealna za užinu, ali i za izlete.
Pita sa siromi srijemušem se pravi od lisnatog tijesta. Naravno, možete da kobinujete i da mijenjate sastojke po želji, ali je ovaj recept ipak poseban zbog srijemuša koji daje specifičnu aromu.
Sastojci za pitu sa srijemušem
500 g gotovih kora za pitu
600 g sitnog sira
2 veze srijemuša
300 ml jogurta
2 jajeta
1 kesica praška za pecivo
So po ukusu
Ulje
Kisela voda
Za pitu sa sirom i srijemušem, prvo dobro isperite srijemuš, možete i da ga držite sat vremena u sodi bikarboni. Nakon toga ga sitno isijecite.
Sijremuš dobro izmiješajte sa sitnim sirom, da se lijepo sjedine. Po potrebi posolite, dodajte prašak za pecivo i 2 jajeta. Izmiješajte, pa dodajte jogrut i opet promiješajte.
Podijelite listove za gibanicu i redajte u pitu. Prvi list premažite sa mješavinom ulja i kisele vode, pa sljedeći list sa filom i tako naizmjenično. Završavate sa listom kore na koji ide fil. Urolajte tijesto i stavite na pleh za pečenje, prekriven papirom za pečenje, trebalo bi da imate tri urolane pite. Pecite na 180 stepeni, 25 minuta dok pite ne porumene. Uživajte u piti sa sirom i srijemušem.
(MONDO/Stvar ukusa)