Iskoristite sezonu zelja i napravite ukusnu sarmu od zelja. Ove male sarmice možete da pojedete u dva zalogaja.
Počela je sezona zelja, a osima za pite i kao prilog, njega možete da koristite za pripremu sarme. Sarma od zelja spada u jedno od najpopularnijih proljećnih jela, a za pripremu vam treba malo strpljenja. Nema tu komplokovanih koraka, ali malo je pipavo rolati sarmicu, jer se listovi lako raspadaj. Umjesto sarmica možete da napravite i musaku od zelja.
Sastojci:
5 velikih veza zelja
800 g mljevenog mesa
150 g pirinča
1 crni luk
1 čen bijelog luka
malo paradajz sosa
Prvo propržite meso
U tavi na malo ulja propržite sitno sjeckan crni luk, a kada on omekša dodajte i mljeveni bijeli. Poslije minuta dodajte mljeveno meso, pa začinite po želji. Na kraju dodajte i pirinač koji ste oprali u nekoliko voda. Ponovo začinite po želji i promiješajte.
Skuvajte zelje
Očistite listove zelja, pa ih kratko blanširajte u ključaloj vodi. Pazite da ne pretjerate, jer listovi lako mogu da se raspadnu.
Napravite sarmice
Na sredinu lista sipajte kašiku nadjeva, pa preklopite prvo ivice lista, a onda i urolajte. Redajte u tepsiju, a kada poredate sve sarmice prelijte vodom i paradajz sosom.
Ispecite!
Pokrijte alu folijom i pecite na 200°C oko 30 minuta, a zatim skinite foliju i pecite još 5-10 minuta.
(MONDO/STVAR UKUSA)