Ukrasite uskršnju trpezu najljepšim pecivom u obliku zeca koje se lako pravi.
Ako želite da ukrasite Uskršnju trpezu preslatkim pecivom, onda je naš prijedlog da isprobate ovaj recept. Napravite pecivo u obliku zeca, koje je vrlo jednostavno za pripremu. Tijesto se muti mikserom par minuta, a oblik zeca se pravi najlakše moguće. Možete da punite džemom ili eurokremom, a možete da služite i prazno.
Sastojci:
600 g brašna
250 ml mlakog mlijeka
100 g šećera
100 g mekog putera
1 jaje
10 g soli
1 kašičica suvog kvasca
Za premazivanje:
1 jaje
Recept za pecivo u obliku zeca:
U posudi pomiješajte prosijano brašno, mlijeko, šećer, puter sobne temeprature, jaje, so i kvasac. Dobro umutite tijesto dok se svi sastojci lijepo ne sjedine. Pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih pola sata ili sat vremena.
Podijelite tijesto na lotpice težine 80 g. Ponovo pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođu još nekih 15 minuta. Zatim uzmite jednu lopticu i napravite zmijicu. Isjecite krajeve. Veći dio zimijice urolajte, kao cimet rolnicu, a kraći kraj neka vam služi kao rep. Drugi isječeni kraj još malo rastanjite kao zmijicu i isjecite po sredini (ne do kraja) kako biste napravili uši. Stavite na vrh rolnice i kao oko stavite biber. Tako uradite sa svim lopticama.
Poređajte na pleh obložen pek papirom, pa premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.