Najpoznatiji narodni travar Momčilo Antonijević govorio je o prednostima srijemuša za zdravlje.
Rano proljeće je vreme kada se u šumama, ali i na gradskim pijacama može pronaći srijemuš, nevjerovatno ljekovita i veoma ukusna biljka. Kako se srijemuš pravilno koristi i kako može da nam popravi zdravlje, govorio je u emisiji na RTS-u Momčilo Antonijević, narodni travar.
Srijemuš se u narodu naziva još i divlji bijeli luk ili medvjeđi luk, jer po narodnom vjerovanju ovo je prva stvar koju medvjed pojede kad se probudi poslije dugog zimskog sna. Ovo je još jedan dokaz da životinje instinktivno znaju šta je dobro za njihovo zdravlje, jer je srijemuš idealno sredstvo za čišćenje organizma od toksina nakupljenih tokom zimskih mjeseci.
Srijemuš je fantastičan biljni lijek za bakterijske i za virusne infekcije. To je prirodni antibiotik koji kad se koristi u svježem stanju efikasno uništava bakterije, gljivice i viruse. List sremuša najbolje je upotrebljavati u svježem stanju kao salatu.
Pored snažnog antiseptičnog i antimikrobnog dejstva, divlji bijeli luk razrjeđuje krv, snižava nivo holesterola i spušta povišen pritisak. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima i onima koji imaju zakrčene krvne sudove.
Mart i april su idealno vrijeme za branje i konzumiranje srijemuša jer se ova biljka može korisititi samo u svježem stanju, sušenjem nestaju njegova ljekovita svojstva.Od srijemuša možemo napraviti i ljekovitu tinkturu koja se posebno preporučuje srčanim bolesnicima. Osobe koje imaju čir na želucu treba da izbjegavaju ovu biljku.
Kapi od srijemuša za čišćenje krvnih sudova, protiv povišenog holesterola i visokog pritiska, preventivno djeluju protiv srčanog i moždanog udara.
(MONDO/RTS)