Pogledajte koje su blagodeti paradajza i kako utiče na krvni pritisak!
Na pijacama već početkom proleća možemo da vidimo sezonsko voće i povrće. Doktori često savetuju njihovo konzumiranje i ističu blagodeti koje imaju na organizam. Jedna od omiljenih sezonskih namirnica mnogih jeste i paradajzkoji zapravo spada u voće.
Paradajz bi takođe mogao da bude koristan za povišeni krvni pritisak. Neliječeni visok krvni pritisak može da dovede do srčanih bolesti, srčanog udara ili moždanog udara. Dosta sna i vježbanje, vođenje računa o svojoj težini, ograničavanje alkohola, prestanak pušenja i zdrava ishrana su načini za prevenciju i kontrolu visokog krvnog pritiska.
Paradajz ima specifične hranljive materije koje mogu da održe vaš krvni pritisak na zdravom nivou. Nacionalni Institut za zdravlje Velike Britanije savetuje ljudima koji imaju povećani krvni pritisak da konzumiraju hranu koja sadrži najmanje dva puta više kalijuma od natrijuma. Paradajz ima 292 miligrama kalijuma, ali samo 6,15 miligrama natrijuma. Paradajz takođe pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti jer sadrži 94% vode, piše Healthdigest.
Likopen u paradajzu je moćan karotenoid koji ima 10 puta veću antioksidativnu moć od vitamina E. Prema sistematskom pregledu iz 2022. godine koji je objavljen u "Journal of Herbal Medicine", suplementi likopena mogu da smanje sistolni krvni pritisak u prosjeku za 2,63 poena. Likopen najbolje djeluje kod ljudi koji već imaju visok krvni pritisak, posebno ako uzimaju 15 miligrama likopena najmanje 8 nedjelja, pokazalo je istraživanje.
Takođe, paradajz je bogat vitaminom C. Isto tako, njime biste mogli da poboljšate mikrobiom creva jer povećava dobre bakterije u crevima kako bi smanjile upalu. Onima koji aktivno i naporno treniraju savjetuje se i sok od paradajza kako bi pomogli svom tijelu da se oporavi od oksidativnog stresa koji je povezanog sa teškim vježbama.
(MONDO)