Prejedanje tokom praznika može da ima negativne posljedice po zdravlje.
Prvomajski i vaskršnji praznici su se spojili, a to znači da ćemo imati obilje hrane za kratak period. Teško je uzdržati se omiljene hrane, ali ljekari savjetuju da budete oprezni. Prejedanje može da dovede do smetnji u varenju, a određeni simptomi ukazuju da ste došli do tačke u kojoj ste pretjerali sa hranom. To su bolni grčevi crijeva, osjećaj pečenja u jednjaku, osjećaj pečenja u želucu, nadimanje i osjećaj sitosti.
To je i prvi korak ka razvoju gojaznosti. Od nje pate i mladi, a najgore od svega je što oni, čija se svakodnevna ishrana sastoji od slatkiša i brze hrane, imaju veći rizik od nastanka infarkta, moždanog udara, dijabetesa, a takođe i degenerativnih bolesti zglobova. Važno je da se toga sjetite uoči Vaskrsa.
Dijetetičari savjetuju da umjesto masnog majoneza ili kajmaka, u sosove i salate treba da dodate prirodni jogurt sa nemasnim majonezom. Sušeno bilje koje olakšava i ubrzava varenje je odlično za metabolizam: senf, kim, đumbir, kleka, ruzmarin. Masno meso može da se zamijeni piletinom, ćuretinom ili svinjskim butom.
Ljekari upozoravaju i na prekomjernu konzumaciju jaja, posebno žumanca. Visokokalorična su, a sadrže i mnogo masti i LDL holesterola, što negativno utiče na naše zdravlje. Ljudi sa visokim nivoom holesterola takođe treba da izbjegavaju kolače na bazi margarina sa visokim sadržajem šećera. Takođe ne treba pretjerivati sa visokokaloričnim alkoholom. Bolje je izabrati vino koje će olakšati varenje. Ljekari takođe savjetuju da poslije obilnog obroka idete u dugu šetnju jer će vježbanje ubrzati procese varenja.
(MONDO)