Pogledajte od čega treba da se sastoji najzdraviji sendvič.
Sendvič datira još iz 18. vijeka, pa čak i ranije. Kroz istoriju je mijenjao sastojke, ukuse i upotrebu. Danas, u 21. vijeku imamo toliko različitih vrsta sendviča, jedemo ih za doručak, večeru, užinu na poslu. U moru različitih namirnica koje možemo u njega da stavimo, nutricionistkinja Milena Radomirović za RTS “Ordinaciju” otkriva najzdravije opcije.
Stariji čitaoci se dobro sjećaju dva parčeta hljeba, aleve paprike i svinjske masti između. Milena dodaje da je svinjska mast "protjerana" iz naših kuhinja, ali se polako vraća. Dodaje da poslije ribljeg ulja, svinjska mast je najbogatija vitaminom D koji je važan za preneciju osteoporoze i za jačanje imuniteta.
"Sendvič za svinjskom mašću i alevom paprikom je preporučljiv za doručak. Ali, nikako svaki dan. Svinjska mast ima svoje benefite, ali umjereno", objasnila je nutricionistkinja. Dodaje da je mnogo zdravije za sendvič da izaberemo hljeb od integralnog zrna, da to bude namaz poput putera, ili posna varijanta – humus, namaz od susama, ajvar. Zatim, mnogo je bolje domaće suvo meso, od parizera i salame. I za kraj, jako je važno dosta salate.
Nezdravi dodaci za sendvič
Na prvom mjestu margarin nikako ne treba stavljati u sendvič! Zašto? Veliki broj margarina na tržištu sadrži trans masti, koje su poznate kao izazivači sistemske upale, a dugotrajni upalni procesi u tijelu su veoma štetni. Takođe, nutricionistkinja preporučije izbjegavanje i majoneza.
Zdravi dodaci
Kao zdrav dodatak Milena je preporučila celer koji je bogat vlaknima i antioksidans za organizam. Takođe, zelena salata i rotkvice su uvijek dobrodošle.
(MONDO)