ANKETA

DA LI TREBA DA SE ODREKNEMO HLJEBA ZA DORUČAK?

Autor mondo.rs

Dobar doručak uvijek treba da sadrži izvor složenih ugljenih hidrata. Zašto onda vjerujemo da bi trebalo da se odreknemo hljeba?

Izvor: YouTube/Spain Revealed

Kada bismo sproveli anketu i pitali prolaznike šta bi idealan doručak trebalo da sadrži, većina ljudi bi vjerovatno spomenula hljeb. Uobičajeno je da jutarnji obrok povezujemo uglavnom sa sendvičima, eventualno kajganom, naravno, uz krišku hljeba kao dodatkom. I nije ni čudo. Doručak na bazi hljeba je brz i jednostavan, a jutra obično nisu pogodna za provođenje mnogo vremena u kuhinji. Poenta je da hljeb ima važnu nutritivnu funkciju jer je izvor složenih ugljenih hidrata, posebno skroba.

Zašto je ovo toliko važno? Skrob se sastoji od molekula glukoze spojenih zajedno, a glukoza je osnovni izvor energije za ljudsko tijelo. Činjenica da je glukoza kombinovana u dugačke lance u skrobu, dodatna je prednost jer uzrokuje da se energija iz nje postepeno oslobađa. U praksi to znači da je skrob veoma poželjan element obroka. Zahvaljujući njemu, tijelu obezbjeđujemo energiju, ali ne naglo, već postepeno, zbog čega osjećaj sitosti traje duže.

Drugim riječima, dobar doručak uvek treba da sadrži izvor složenih ugljenih hidrata koji će obezbijediti energiju za dobar početak dana i spriječiti grickanje između obroka. Takav izvor je, na primjer, hljeb, ali nije jedini. Hljeba možete da se odreknete tokom doručka, ali samo ako ste ga se zasitili.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt

Ovo su samo neke od ideja za doručak bez hljeba koje će vam obezbijediti složene ugljene hidrate koji su važni za vaše zdravlje:

Ovsena kaša

Počnimo sa činjenicom da su žitarice dobra zamjena za hljeb jer su odličan izvor složenih ugljenih hidrata. Njihova dodatna prednost je raznovrsnost. Osim klasičnih ovsenih pahuljica, tržište između ostalog, nudi proso, heljdu, raž, ječam, pšenične ili pirinčane pahuljice. Koje žitarice izabrati? Sve zavisi od vašeg ukusa. Iako se pojedinačne pahuljice razlikuju po svom nutritivnom sadržaju, obično ćete naći velike količine vlakana, vitamina B, kao i gvožđa i magnezijuma.

Jaja

Jaja su zlatni standard za doručak. Jaja ne sadrže skrob, pa bi bilo idealno dodati nešto što sadrži ovu hranljivu materiju. Najčešće je to hljeb, ali postoje i druge opcije, na primer, brašno. Kako kombinovati brašno i jaja? To možete da uradite u obliku omleta. Originalna ideja za doručak bez hljeba, ali sa jajima, bila bi i tortilja za doručak, u kojoj je izvor složenih ugljenih hidrata krompir.

(MONDO)

Tagovi