SAVETI

Šta se krije iza "japanske" dijete? Stručnjak apeluje da dobro pogledate šta dobijate, a šta gubite

Autor Vesna Kerkez

Šta dobijate, a šta gubite popularnom japanskom dijetom?

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Japanci su poznati po svojoj vitkoj građi i dugom životnom vijeku, što je u velikoj mjeri posljedica ishrane koju prate. Zato je japanska dijeta jedna od najpoznatijih metoda za brzo mršavljenje, ali koliko je efikasna i sigurna? Da biste saznali sve njene prednosti i mane, pročitajte objašnjenje poznatih nutricionista.

Suština japanske dijete je da pokrene vaš metabolizam. Morate striktno da se pridržavate menija, bez promjene redosljeda dana ili namirnica, striktno poštujući pravila za pripremu jela. Ova dijeta može da se nazove "ishranom bez soli" upravo zato što ne konzumirate slanu hranu.

Dijeta se zasniva na povećanju proteina u ishrani i ograničavanju masti i ugljenih hidrata. Osnova vašeg jelovnika treba da budu riba, piletina, govedina, jaja, sir i kefir sa niskim sadržajem masti. Povrće i voće u umjerenim količinama nisu zabranjeni. Spisak onoga čega morate da se odreknete je mnogo širi, kao i kod svake dijete. Zaboravite na so, šećer, začine, ostavite dimljeno meso, hljeb, banane i grožđe.

Jelovnik japanske dijete je napravljen za nedjelju dana, nakon čega se planira ponavljanje dana koji su već prošli. Užine i bilo kakva odstupanja od predloženog menija strogo su zabranjeni, inače će rezultat biti daleko od obećanog. Tokom ove dijete, najvažnije je piti najmanje dva litra vode dnevno.

Šta japanska dijeta obećava?

  • Trajanje: od 7 do 14 dana
  • Koliko možete da izgubite: do 8 kilograma
  • Šta tvrde stručnjaci: poboljšanje metabolizma

Zamke i nedostaci japanske dijete

Riječ je o veoma strogoj dijeti, a stručnjaci kažu da je teško pridržavati se nje bez stresnih trenutaka. Problem je u tome što japanska dijeta nema ništa zajedničko sa japanskom ishranom, komentariše ruski nutricionista Oleg Iriškin. Prema legendi, dijeta je nastala u jednoj japanskoj klinici. Međutim, ne postoji stranica koja sadrži opis te klinike ili njenu adresu. Istovremeno, možete da pronađete više od hiljadu tekstova koji opisuju japansku ishranu. Ipak, nutricionista ističe da, na osnovu njegovog iskustva, ne postoje razlozi zbog kojih bi trebalo da izaberete ovu dijetu.

Ovo su razlozi:

1. Japanska dijeta je niskokalorična dijeta napravljena za 7-14 dana

Za to vrijeme zaista možete da izgubite nekoliko kilograma, jer svako strogo ograničenje u unosu hrane dovodi do gubitka težine. Međutim, masno tkivo nije samo dodatna supstanca, već važan endokrini organ. Nagli gubitak nekoliko kilograma prepun je neravnoteže hormonske regulacije metabolizma.

2. Ovo je dijeta sa malo ugljenih hidrata

Međutim, ugljeni hidrati, zajedno sa proteinima i mastima, važna su komponenta ishrane. Štaviše, ugljeni hidrati su izvor energije koji svakodnevno koristimo i za mentalni i za fizički rad. Japanska dijeta ne sadrži alternativni izvor energije u vidu masti.

3. Ovo je dijeta koja ne uključuje doručak

To je zato što se crna kafa ili povrće teško mogu nazvati doručkom. Međutim, doručak je glavni obrok u danu, zahvaljujući kojem dobijamo sve neophodne nutritivne komponente (proteine, masti i ugljene hidrate) za adekvatno funkcionisanje u prvoj polovini dana.

U svakom slučaju, priprema za ishranu treba da bude temeljna, pa pre nego što pređete na japansku ishranu, bolje je da se konsultujete sa svojim ljekarom.

(MONDO)