Zdravlje

Zašto trudnice treba da jedu čokoladu? Ova poslastica ima sjajne efekte i na mamu i na bebu

Autor Vesna Kerkez

Pročitajte zašto je dobro da buduće mame jedu čokoladu – u ograničenim količinama, naravno.

Izvor: Shutterstock

Postoji nekoliko zabluda o tome šta trudnice smiju ili ne smiju da jedu, srećom, čokolada, omiljeni slatkiš mnogih, nije predmet takvih debata. Štaviše, buduće mame treba da jedu čokoladu, jer ova poslastica ima sjajne efekte na mamu i bebu, ali naravno, treba samo da je jedu u umjerenim količinama.

Evo koje sve dobre efekte ima čokolada na mamu i bebu zbog korisnih sastojaka koje sadrži.

Antioksidanti – pomažu u eliminaciji slobodnih radikala u tijelu. Istraživanja pokazuju da preeklampsiji doprinosi i oksidativni stres, zbog čega je unos antioksidanata u trudnoći koristan.

Magnezijum – mnogi ljudi imaju manjak magnezijuma, a konzumiranje čokolade može da pomogne da se to nadoknadi. Magnezijum je posebno važan u trudnoći jer se manjak ovog minerala povezuje sa preeklampsijom, a neki stručnjaci tvrde i da pomaže u ublažavanju jutarnjih mučnina.

Resveratrol - još jedan dobar sastojak čokolade, koji štiti mozak i nervni sistem.

Endorfini – ova poslastica sadrži fenetilamin, koji podstiče oslobađanje endorfina, hormona sreće. Upravo to je ono što je potrebno budućim majkama jer je poznato da i mentalno stanje i emocije trudnice imaju uticaja na bebu. Drugim riječima, srećna mama, srećna beba.

Osim toga, studija je pokazala da unošenje čokolade tokom trunoće štiti bebu od prenatalnog stresa. Takođe, u ovoj studiji su naučnici analizirali nivo stresa trudnica i osjećaj straha kod njihove djece. Trudnice koje su rijetko jele čokoladu su bile izložene većem stresu, a njihova djeca su imala više strahova.

Dakle, uzimajući sve u obzir, dobro je da u trudnoći svoje dane zasladite kojom kockicom čokolade.

(MONDO/YuMama)