riječ stručnjaka

Preporučena hrana za bolje varenje: Šta gastroenterolog savjetuje za zatvor, gorušicu i nadimanje

Autor Jasmina Glišić

Koja hrana se preporučuje za tegobe s varenjem - zatvor, nadimanje i gorušicu...

Izvor: Shutterstock

Problemi sa varenjem mogu da ozbiljno naruše kvalitet života - nadimanje, zatvor ili česti odlasci u toalet samo su neke od tegoba zbog kojih treba da se obratite gastroenterologu.

Dr Kin Rao, gastroenterolog iz Njujorka, kaže da je uzrok zatvora često nedovoljan unos vlakana. Statistike pokazuju da između 50 i 70 odsto Amerikanaca ne unosi dovoljno vlakana, a to je problem u većini zemalja u kojima se konzumira brza hrana. "Prosječan muškarac treba da unosi između 35 i 38 grama vlakana dnevno, dok je za žene preporučeno oko 25 grama", kaže dr Rao.

Gastroenterolozi stalno podsjećaju da većina ljudi treba da poveća unos hrane bogate vlaknima. Najlakše je da se u ishranu uvrsti lisnato povrće kao jedna od najboljih namirnica za poboljšanje probave.

"Lisnato povrće podstiče pokretljivost crijeva, čime se smanjuje rizik od zatvora, a istovremeno pomaže u sprečavanju upala. Takođe sadrži vitamine A, C i K, kao i folnu kiselinu, koja jača imunitet i doprinosi opštem zdravlju", kaže dr Kin.

Izvor: Shutterstock

Lisnato povrće je dostupno tokom cijele godine, pristupačno je i lako se uklapa u većinu obroka. Možete ga dodati u omlet za doručak, pripremiti salatu za ručak ili umiješati u testeninu za večeru. Mogućnosti su bezbrojne!

Pored lisnatog povrća, preporučuje se voće, integralne žitarice, pasulj, orašaste plodove i drugo povrće kao odlične izvore vlakana.

Izvor: Shuttertock

S druge strane, ishrana bogata mastima, šećerom i prerađevinama negativno utiče na probavni sistem. "Takve namirnice izazivaju upale u digestivnom traktu i otežavaju varenje, što često dovodi do nadutosti, grčeva i neredovnih stolica", upozorava dr Kin.

On savjetuje da se ograniči unos hrane bogate nitratima, poput prerađenog mesa, jer povećava rizik od polipa, pa onda i potencijalnih oblika raka gastrointestinalnog trakta.

Izvor: Shutterstock, Youtube / Sutter Health

Važno je prilagoditi ishranu individualnim potrebama, jer problemi poput refluksa, celijakije ili sindroma iritabilnog crijeva zahtijevaju specifične pristupe. Na primer, osobe koje imaju poteškoće sa varenjem određenih ugljenih hidrata mogu imati koristi od FODMAP dijete.

Osim izbora hrane, važni su i veličina porcije i brzina kojom jedete. "Ljudi koji jedu prebrzo ili unose prevelike količine hrane mogu da dobiju i tegobe kao što su gorušica, nadutost i bol", kaže dr Rao.

BONUS VIDEO:

Tagovi