• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najgore namirnice za crijeva: Sigurno bar jednu jedete svakog dana i uništavate zdravlje

Autor Dušan Volaš

Najgora hrana za crijeva - šest namirnica kojima uništavate zdravlje.

 Najgora hrana za crijeva Izvor: Shutterstock

Crijevni mikrobiom svake osobe je jednako jedinstven kao i otisak prsta i nešto što niko ne bi trebalo da ignoriše ako želi da živi zdraviji i srećniji život.

Razlog je što je "sastavljen od triliona mikroba koji reaguju na to čime ih hranimo", kaže dr Federika Amati, nutricionistkinja. "Zdravlje creva zavisi od hrane koju u njih svakodnevno unosimo."

Možda će vas zanimati

Dio onoga što čini crevni mikrobiom jedinstvenim zavisi od genetike, ali samo u ograničenoj mjeri. Ne možete promijeniti svoje gene, ali konzumiranjem hrane koja je povezana sa "dobrim" mikrobima, možete promijeniti svoj mikrobiom.

Koristi se često mogu osetiti za nekoliko dana, iako Amati upozorava: "Morate ga održavati. Koristim analogiju bašte. Ako imate predivnu baštu, ali je nikada ne zalivate i ne uklanjate korov, ona će patiti. Na isti način, morate da brinete o svom mikrobiološkom vrtu."

Izvor: Shutterstock

Unošenje pogrešne hrane može dovesti do narušavanja mikrobioma i zdravlja crijeva. Evo najgorih namirnica koje treba izbjegavati.

Najgora hrana za crijeva

Najkraće rečeno, to je ultraprerađena hrana, a ona sadrži brojne aditive poput konzervansa, zaslađivača i veštačkih boja i ukusa.

  • Kobasice
  • Pileći medaljoni
  • Hljeb iz masovne proizvodnje
  • Musli ili pahuljice sa dodatim šećerom
  • Keks
  • Jogurti sa dodatim šećerom
  • Instant supe
  • Sladoled
  • Čips

"Izbjegavajte sve sa dugim spiskom sastojaka, uključujući gazirane napitke, razne nudle sa sosovima i supama, slane grickalice i prerađevine," savjetuje Stefani Mur.

Pržena hrana je loša za crijeva

"Vrste ulja koje se koriste za prženje – rafinisana ulja od semena poput suncokretovog, repičinog, kukuruznog ili sojinog – su zbog procesa rafinacije veoma oštećena," kaže Mur. "Takođe, sadrže mnogo omega-6 masnih kiselina, koje mogu biti vrlo štetne za crijevnu floru."

Izvor: Youtube / Schneller Koch

"Ako zagrijavate, hladite i ponovo zagrijavate ulje, nastaju proizvodi glikacije, koji oštećuju zidove crijeva. Ne kažem da nikada više ne jedete pomfrit, ali bi trebalo da smanjite količinu pržene hrane u ishrani i, između obroka, jedete kvalitetnu hranu koja podržava crijevne mikroorganizme."

I nije samo uobičajena pržena hrana, kao što su pržena piletina i kobasice, ono na šta bi trebalo da obratite pažnju. Recimo, krofne su veoma loš izbor - sadrže puno šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i još su pržene.

Šećer je štetan za crijeva

"Šećer hrani nepoželjne mikroorganizme u vašim crijevima, koji zatim istiskuju dobre bakterije," kaže Mur.

"Takođe, šećer nema nikakvu nutritivnu vrijednost – zapravo, najčešće smo u nutritivnom deficitu nakon što ga svarimo, jer trošimo hranljive materije samo da ga razložimo."

Izvor: Foto: Shutterstock

"Svi šećeri su loši za zdravlje crijeva. Visoko-fruktozni kukuruzni sirup, koji je visoko prerađen proizvod, pokazao se kao vrlo štetan po sastav crijevne mikroflore."

"Sirovi (nepasterizovani) med i pravi javorova sirup u malim količinama mogu imati neke nutritivne koristi, ali i dalje sadrže puno šećera."

Vještački zaslađivači su štetni za crijeva

Vještački zaslađivači podstiču širenje patogenih ili "loših" bakterija u crijevima. "Mikrobiom u crijevima pokušava da ih razloži, ali ovi zaslađivači su napravljeni od hemikalija koje mikrobiom ne zna kako da prerade."

"U procesu razgradnje vještačkih zaslađivača, stvaraju se štetni nusproizvodi koji ubijaju dobre mikroorganizme."

Neki ljudi su osetljiviji na negativne efekte vještačkih zaslađivača u zavisnosti od svog jedinstvenog mikrobioma. "Šećerni alkoholi, poput ksilitola, manje su štetni," dodaje Mur, "ali svi veštački zaslađivači – od sukraloze i aspartama do acesulfam-kalijuma (Ace-K) – su za izbjegavanje."

Budite oprezni sa proteinskim pločicama i šejkovima

Proteinski suplementi nekada su bili rezervisani za bodibildere i sportiste, ali danas je uobičajeno da ljudi koji idu u teretanu piju proteinske šejkove ili jedu proteinske pločice. Nutricionisti se slažu da većina ovih proizvoda nije korisna za zdravlje crijeva.

Izvor: Shutterstock

"Većina proteinskih pločica je smeće," kaže Mur. "Visoko su prerađene i sadrže aditive i vještačke zaslađivače. Ako sadrže više od pet sastojaka i šećer (uključujući med) se nalazi među prvih pet, to je znak da ih treba izbjegavati."

Ipak, Mur preporučuje neke vrste proteinskih prahova, "jednostavno zato što sada bolje razumijemo koliko je važno unositi proteine u tijelo."

"Moj izbor za većinu ljudi je visokokvalitetni dehidrirani, neukusni prah koji se pravi od supe od kostiju. Za one koji su na biljnoj ishrani, preporučujem proteine konoplje ili bilo koji drugi koji ima jedan sastojak, bez dodatih aroma i drugih nepotrebnih dodataka."

Alkohol je štetan za crijeva

"Koliko god volite vino ili pivo, recimo, treba da znate da je alkohol toksičan za jetru, neurotoksičan i svakako toksičan za crijeva. Znamo da ubija dobre mikroorganizme i izaziva poremećaj u vašem crijevnom mikrobiomu", kaže Mur. Pročitajte i kako da ojačate imunitet zimi.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop