Zvijezde i tračevi

Zašto propada vila Esme Redžepove: Sve što je imala ostavila državi, umjesto muzeja njen dom je ruševina

Autor Vesna Kerkez

Nakon što su se ponovo pojavile fotografije razrušenog doma slavne pjevačice, mnogi su se zapitali kome je zapravo ostavila ovu nekretninu.

Izvor: YouTube/printscreen/RTV KLAN

Fotografije uništenog doma legendarne pjevačice Esme Redžepove ponovo su počele da kruže mrežama, čime se povelo pitanje ko je zadužen za nekretninu nakon što je preminula.

Interesantno je da je testament otvoren godinu dana nakon njene smrti - 2017. godine u Skoplju, a njena odluka iznenadila je potencijalne nasljednike s obzirom da je navela da sav svoj imetak ostavlja državi Sjevernoj Makedoniji.

Izvor: pritnscreen/youtube/NOVATV MK

- Godinama je govorila da želi da ostavi svoj dom kulturi i humanosti i to obećanje je uspunila. Večeras je otvoren testament Esme Redžepove Teodosijevske, u kojem jednostavno i jasno stoji da sav svoj imetak ostavlja državi. Tako je ispunila svoje obećanje. Esma je mnogo voljela Makedoniju i Makedonija je voljela Esmu. Kad god je putovala po svijetu u svakoj izjavi i intervjuu je spominjala Makedoniju. U srcu je nosila makedonsku pjesmu, dušu i misao. Stalno je govorila da je ponosna na svoju Makedoniju. Zato je sav svoj imetak ostavila Makedoniji - rekla je Zorana Kostovska, najbliža saradnica Esme Redžepove, za radio "Slobodna Makedonija" i dodala:

- Rekla je: "Novac sam zaradila od koncerata. Ljudi su kupovali ulaznice, a ja ću se ovako odužiti svom narodu." To je bila njena poruka.

Podsjetimo, Esma Redžepova preminula je 11. decembra 2016. u 73. godini poslije kraće i teške bolesti. Iza sebe je ostavila 47 sinova i jednu ćerku, koje je usvojila.

Inače, kuća pjevačice koja je poslije njene smrti trebalo da postane svojevrstan muzej totalno je uništena, a sve što se nalazilo u vili od 750 kvadrata je pokradeno, te čak fale i neka vrata i prozori. Imanje koje se prostiralo na 1.300 kvadrata je sada totalno zapušteno, obraslo u korovu.

Jedan dio njenih naslednika je osporio taj testament, tražeći svoj dio. Kako stvari stoje, dok se ne vidi šta je čije, kuća će i dalje propadati.

Pogledajte kako danas izgleda nekada velelepno izdanje:

(Kurir.rs/ Mondo)