• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevara koja zasmijava svijet: Izmislio je sve i zaigrao u Premijer ligi!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Ali Dija je smislio savršenu prevaru.

 Nadanašnji dan Ali Dija zaigrao za Sautempton Izvor: Youtube/printScreen

Nije bilo mnogo ovako velikih prevaranata u fudbalskom svijetu.

Senegalac Ali Dija svakako zauzima posebno mjesto. On je smislio kako da igra Premijer ligu, iako nije bio ni blizu tog nivoa po kvalitetu koji posjeduje.

''Dobar dan, Grejem Sunes, menadžer Sautemptona? Ovdje Žorž Vea, imam jednog rođaka koji bi mogao da zaigra za vas'', glasio je, vjerovatno jedan telefonski razgovor od prije skoro 25 godina.

Bilo je to drugo vrijeme, bez interneta, mobilnih telefona, velike mreže skauta. Sunes je bio oduševljen onim što čuje.

Ponuđeno mu je da u Sautempton dovede mladog i talentovanog Ali Diju, fudbalera koj ije već reprezentativac svoje zemlje, a ima i bliske rodbinske veze sa Žoržom Veom, tada jednim od najboljih igrača svijeta.

Realnost je bila drugačija. Ali Dija je postojao, ali je igrao za amaterske klubove i nije mogao ni da se približi Premijer ligi. Osim kroz ovu prevaru.

Izmislio je identitet i biografiju, obavijestio klub da je napadač i pojavio se da potpiše ugovor. Dobio je mjesec dana da se dokaže, ali nije ostao na južnoj obali Engleske čak ni do kraja tog perioda.

Trebalo je da nastupi u meču rezervnih timova, ali je taj susret odložen zbog lošeg terena, pa se sutradan našao u sastavu za meč Premijer lige. Sautempton je igrao protiv Lidsa, a prva zvijezda tima, napadač Le Tisije, povrijedila se u 32. minutu.

Grejem Sunes je na teren poslao Ali Diju, što je bio jedan od najbizarnijih poteza u istoriji takmičenja. Danas je tačno 24 godine od tog događaja!

To izdanje je bilo katastrofalno, a u 85. minutu je Sunes napravio izmenu kojom je Diju izveo iz igre. Time se završila njegova karijera.

''Bilo je neverovatno. Trčao je po terenu kao Bambi na ledu. Bilo je sramotno gledati ga. Sunes je morao da ga izvede iz igre, toliko je loš bio. Nemam pojma da li je rođak Vei, vjerovatno nije. Sutradan je samo nestao, nikada ga više nismo vidjeli'', napisao je Met Le Tisije u autobiografiji.

Pokušavao je još neko vrijeme, igrajući za manje klubove po Engleskoj, a u ranijoj fazi karijere je pokušavao u Francuskoj, Njemačkoj i Finskoj. Ono što nije uspio on, uradio je njegov sin Osman. Mladi Dija je uspjevao da igra profesionalni fudbal u nekoliko zemalja.

(mondo.rs)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC