• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako i kad Srbija može do dva mjesta u Ligi šampiona? Računica je jasnija!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Težak posao je pred crveno-bijelima, ali...

 Kako i kad Srbija može do dva mjesta u Ligi šampiona? Izvor: MN PRESS

Već mjesecima, pa i godinama, u srpskoj javnosti je aktuelna tema kako Superliga Srbije može da dostigne nivo po kojem bi i šampion i vicešampion zemlje išao u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Potrebno je popeti se na famozno 15. mjesto na UEFA listi koeficijenata, a poslije završetka grupnih faza Lige šampiona i Lige Evrope sada je jasnija računica kako je to moguće uraditi!

Možda će vas zanimati

 Neće biti lako, to je naravno jasno!

Srbija se trenutno nalazi na 16. mjestu na UEFA listi, a kako je Crvena zvezda obezbijedila mjesto u 1/16 finala Lige Evrope, moguće je da će taj bodovni saldo i dalje rasti.

Sada znamo i koliko timova je preostalo u takmičenju i zemalja koje su Srbiji rivali za to 15. mjesto, a pred vama su odgovori na sva najvažnija pitanja.

Kada Srbija najranije može da ima 2 tima u Ligi šampiona?

Najranije, to bi bila sezona 2022/23, ali je to teško ostvarivo. Za tako nešto, Srbija bi tekuću sezonu 2020/21 morala da okonča na 15. mjestu UEFA liste koeficijenata. To je i dalje ostvarivo, ali nije realno, pošto bi Zvezda morala da dogura baš daleko u Ligi Evrope, a da ostale ekipe iz zemalja koje su iza na listi ne naprave bolje uspjehe.

Kakva je trenutna situacija?

Srbija je trenutno 16. sa 26.250 bodova. Na 15. mjestu je Kipar i on je sada daleko, sa 27.750 bodova. Dobro je što ni Kipar na 15. mjestu, a ni Danska ni Turska ispred njih nemaju više nijedan tim u Evropi ove sezone, pa će odstojanje u odnosu na njih u najgorem slučaju ostati ovakvo kako je sada. To bi moglo da bude važno za naredne godine.

Izvor: kassiesa.home.xs4all.nl/screenshot

Iza Srbije je Švajcarska sa 25.225 bodova, slijedi Grčka sa 25.200, Češka sa 25.000, Hrvatska je 20. sa 24.875 i Izrael ima 24.375 bodova. Sve ove zemlje navodimo jer svaka od njih ima po još jednog preostalog predstavnika u Ligi Evrope, kao i Srbija.

Ko su rivali Srbije za što bolji plasman?

U ovom trenutku je Srbiji najvažnije da sačuva 16. mjesto do kraja sezone, što neće biti lako. 

Švajcarska ima Jang Bojs u Ligi Evrope, Grčka ima Olimpijakos, Češku će predstavljati Slavija Prag, hrvatski predstavnik je Dinamo Zagreb, dok je Makabi Tel Aviv tu ispred Izraela.

Dobra stvar je što bi svaka od ovih ekipa mogla da dobije teškog protivnika - jedino je Dinamo Zagreb nosilac na predstojećem žrijebu Lige Evrope, ali bi i oni mogli da nalete na "mine" poput Benfike ili Real Sosijedada. Zato ćemo od februara pratiti i rezultate ovih ekipa, jer njihovi što raniji završetak takmičenja bi bio dobra vijest za mjesto Srbije na ovoj listi.

Zašto je važno da Srbija ostane na 16. mjestu na kraju ove sezone?

Zato što će u narednoj sezoni Srbija braniti daleko manji broj bodova nego zemlje koje su nam konkurenti. Srbiji će se tada obrisati samo 2.875 bodova jer je u sezoni 2016/17 bili dosta neuspješna, dok će druge zemlje imati teže zadatke. Turska brani 9.700, Danska 8.500, Kipar 5.500, Švajcarska 4.300, Grčka 5.800, Češka 5.500, Hrvatska 5.125, Izrael 6.750 bodova.

Dakle, u odnosu na sve ove zemlje će Srbija naredne sezone imati lakši zadatak za povećanje bodovnog salda. Ukoliko bi narednu sezonu 2021/22 okončala na 15. mjestu, onda bi Srbija imala dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2023/24. To je trenutno najrealniji scenario. Naravno, ako srpski klubovi nastave u ritmu koji su postavili u posljednje četiri sezone.

Šta bi Srbija dobila 15. mjestom na UEFA listi?

Srbija bi imala dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali bi još važnije bilo što bi trećeplasirani tim Srbije išao u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Od naredne sezone ekipe koje su na 16. ili nižem mjestu imaće jednog predstavnika u Ligi šampiona i tri u novoj Konferencijskoj ligi - time će i Srbija izgubiti predstavnika u Ligi Evrope, osim ukoliko šampion Srbije ispadne iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Izvor: MN PRESS, MONDO - ilustracija

To famozno 15. mjesto stoga donosi pet timova na evropskoj sceni, umjesto dosadašnja četiri - dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jedan u kvalifikacijama za Ligu Evrope i još dva u Konferencijskoj ligi.

Šta su nedostaci 15. mjesta?

Srbija bi možda imala pet predstavnika u Evropi u nekoj od budućih sezona, ali to bi otežalo rast na UEFA listi, pa bi najvjerovatnije prouzrokovalo novi pad.

Svi osvojeni bodovi klubova jedne zemlje za ovaj UEFA koeficijent liga dijeli se sa brojem učesnica te zemlje u UEFA takmičenjima. Srpski klubovi su do sada osvojili ravno 20.000 bodova, ali se na našoj listi to računa kao 5.000, jer Srbija ima četiri predstavnika.

Sa pet ekipa u Evropi, taj broj bi se dijelio sa pet i stoga bi bio još manji. U prevodu - Srbiji je potrebno da što više njenih klubova osvaja bodove na evropskoj sceni, a da se što manje oslanja na rezultate samo jednog...

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC