• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbio je Hitlera i bio najveći golgeter svih vremena: Ronaldo je stigao rekord "mašine" za davanje golova!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

U neverovatnoj karijeri je postigao 759 golova, ali za manje od 500 utakmica!

 Jozef Bikan  rekord stigao ga Kristijano Ronaldo Izvor: MN Press/YouTube/Instintos de Gol/Printscreen

Kristijano Ronaldo je prošlog vikenda protiv Sasuola svojim pogotkom učestvovao u pobedi Juventusa, ali mnogo važniji podatak bio je da je tim golom izjednačio svetski rekord po broju postignutih golova u zvaničnim utakmicama za klubove i reprezentaciju.

Ronaldo je postigao 759 golova, ali ovo nije priča o njemu. Ovo je priča o Jozefu "Pepiju" Bikanu, najefikasnijem golgeteru u istoriji fudbala!

Možda će vas zanimati

Jozef Bikan je legendarni fudbaler rodom iz Austrije. Bio je austrijski i češki golgeter koji ne samo da je tresao mreže sa neverovatnom lakoćom, već je odbio Adolfa Hitlera, ali i komunističke ideale u najburnijem periodu 20. veka.

Bikan je bio toliko fascinantan napadač da je i on postigao 759 golova, ali ne kao Kristijano Ronaldo na 1037 utakmica, već na samo 493! Uz sve to, stigao je i da nastupi za tri različite reprezentacije.

Bikan je bio iz siromašne porodice. Bio je rođen u Beču, a otac mu je umro od povrede bubrega koju je doživeo na fudbalskom meču kada je mali Jozef imao samo osam godina.

Njegova majka je radila u kuhinji restorana i nije mogla da tako lako izdržava porodicu, pa je kao vrlo mlad morao da počne da zarađuje. To je uspevao uz pomoć fudbala.

Bikan je karijeru započeo u Rapidu iz Beča, koji mu je isprva dao platu od 150 šilinga. Uvidevši o kakvom igraču se radi, Rapid mu je platu povećao na čak 600 šilinga, samo da bi ostao njihov igrač.

Posle Rapida je nosio dres Admire, da bi 1937. godine prešao u Slaviju iz Praga, klub u kojem će ostvariti najveće golgeterske uspehe.

Izvor: YouTube/Instintos de Gol/Printscreen

Ipak, ono što je ostalo najfascinantnije jeste njegova odluka da odbije nacističku Nemačku. Bikan je 1934. godine, samo tri godine od početka karijere, nastupio za Austriju na Svetskom prvenstvu. Kada je 1938. došlo do Anšlusa i pripajanja Austrije nacističkoj Nemačkoj, Bikan je odbio ponudu da zaigra za selekciju Trećeg rajha.

Prešao je u selekciju Čehoslovačke te godine, pošto je već nastupao za Slaviju iz Praga, a kada je i ona pala u ruke Nemaca, Bikan je pauzirao u toj selekciji sve do 1947. i završetka rata.

Nosio je i dres Češke i Moravske, protektorata koji je kratko imao delimičnu samostalnost od nacističke Nemačke, a posle rata je postojala mogućnost da će otići u Juventus.

Bikan je, međutim, odbio da ode u Italiju jer je mislio da postoji šansa da tamo komunisti dođu na vlast. Ostao je u Pragu, ali kada su komunisti stigli u Čehoslovačku 1948. godine, Bikan je odbio da im se prikloni. Klonio se politike i nastavljao je da trese mreže.

Izvor: YouTube/Instintos de Gol/Printscreen

Posle odlaska iz Slavije 1949. godine, igrao je za Sokol Vitkovice, a onda i Sokol Škodu, pre nego što se vratio u Prag i zaigrao za Slaviju, tačnije Dinamo Prag, kako se tada ta ekipa zvala.

Jedno mu je bilo zajedničko sa svim klubovima za koje je igrao - svuda je tresao mreže kao od šale.

Za Sokol Škodu je odigrao samo devet ligaških utakmica, a postigao je 19 golova. Na kraju je u karijeri skupio čak 759, broj do kojeg je i Kristijano Ronaldo stigao 2021. godine.

Izvesno je da će ga prestići Portugalac, a onda u nekom trenutku i Lionel Mesi. Ipak, jedino je sigurno da će titula najvećeg golgetera 20. veka ostati stajati uz njegovo ime.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC