• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbjegao je sa Kosova i sve ispričao Englezima: Igrao Premijer ligu, bio reprezentativac, ali je jednu stvar slagao!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Ponovo je engleskim medijima ispričao svoju verziju događaja od prije 30 godina.

 Izbjegao je sa Kosova i sve ispričao Englezima: Igrao Premijer ligu, ali je jednu stvar slagao! Izvor: Profimedia

Rođen na Kosovu, u Jugoslaviji prije nego što će na nekim dijelovima njene teritorije početi građanski rat. Otišao u Finsku. Postao reprezentativac, zaigrao Premijer ligu, ostvario svoj san da postane profesionalni fudbaler.

Za klupski sajt Kristal Palasa ispričao je svoju životnu priču. Istina, ima tu nekih rupa i dijelova koje je preskočio, ali... Šefki Kući će još jednom podići prašinu u Srbiji izjavama o odrastanju na Kosovu.

Možda će vas zanimati

Sa svojom porodicom se iz rodnog Vučitrna preselio u Finsku, gdje su dobili azil, a on kasnije postao i dio fudbalske reprezentacije te zemlje.

''Bilo je jako teško... emotivno. Ostaviti svoju porodicu i svoje prijatelje da bi uskočio u voz koji te vodi u zemlju za koju nikada ranije nisi čuo. 'Zašto moramo da idemo?' zapitate se u tom trenutku jer ste mladi i ne shvatate neke stvari'', rekao je Šefki Kući.

Njegova porodica je putovala vozom, sa Kosova preko Beograda do Gdanjska u Poljskoj. to nije bila konačna destinacija već samo mjesto na kom su čekali brod za Finsku. Na tom putu, po Šefkijevim riječima, plašili su se da govore kako ne bi otkrili svoj akcenat, a ponijeli su veoma malo prtljaga da kroz Jugoslaviju ne bi izazivali sumnju.

''Osjećao sam strah. Morali smo da budemo tihi. Nismo imali dokumenta pa je postojala bojazan da bismo mogli da budemo vraćeni. Mnogo stvari vam prolazi kroz glavu'', kaže Kući.

On se na početku nije najbolje snašao u Finskoj.

''Život je bio potpuno drugačiji. Bilo je teško prihvatiti to. Drugačija kultura od one na koju smo navikli, nismo govorili jezik... Bilo je strašno hladno, kao da je uvijek minus 20 stepeni'', izjavljuje nekadašnji reprezentativac Finske.

Stvari su postale još gore kad je njegova porodica dobila vijesti sa Kosova.

''Kada je rat počeo, mi smo to gledali na televiziji. 'Možemo li nekako da im pomognemo?', zapitate se dok vidite grozne stvari koje se dešavaju ljudima. U tom trenutku shvatite da ste nemoćni i da možete samo da se molite da će vaši voljeni preživjeti'', dodao je Kući koji je inače iz mjesta Vučitrn.

Po informacijama koje su se ranije pojavile u medijima, priča Šefkija Kućija nije u potpunosti tačna. Iako on u oom intervjuu govori o problemima na Kosovu 1988. i 1989. godine, u nekim ranijim godinama navodio je drugačije razloge za seobu.

Prije skoro  deset godina je u razgovoru sa engleskim medijima istakao kako se njegova porodica 1989. godine odselila iz Jugoslavije jer se bližio trenutak u kom je njegov stariji brat, koji je tada imao 16 godina, trebalo da ode u vojsku. Porodica Kući je to htjela da izbegne, pa je jedna od prvih sa teritorije Kosova i Metohije koja je zatražila azil.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC