• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

On je najčudniji fudbalski gazda: Ruski oligarh "težak" 8 milijardi, šahovski velemajstor koji tjera fudbalere da misle!

Autor Dragan Šutvić

Navijači Crvene zvezde se dobro sjećaju utakmica protiv njegovog kluba.

 vlasnik-fk-krasnodar-sergej-galicki-oligarh-rusija-sah-velemajstor-8-milijardi-dolara Izvor: Profimedia/MN Press/YouTube/FC Krasnodar | ФК Краснодар/Printscreen

Sergej Galicki je ruski oligarh, ali ne onaj kakav ljudima prvo padne na pamet. Ovaj Rus nije kao ostali - do bogatstva kažu da je došao na pošten način, bez uplitanja u naftu i plin, i bez polulegalnih ili ilegalnih radnji u preraspodjeli imovine nakon raspada SSSR-a.

Osim toga, on ne živi u Moskvi, već u Krasnodaru - tamo je i vlasnik istoimenog fudbalskog kluba.

Možda će vas zanimati

Galicki je vlasnik kluba protiv kojeg je Crvena zvezda 2017. godine započela veliku evropsku odiseju koja i dalje traje, pošto su se izbacivanjem Krasnodara plasirali u grupnu fazu Lige Evrope.

Krasnodar je bio Zvezdina "srećna zvijezda", a Galicki je u tom klubu neobičan gazda. Ovaj oligarh koji je 2013. godine prema Forbsovoj listi bio "težak" 8.200.000.000 dolara (da, milijardi), veliki je ljubitelj - šaha.

Galicki obožava šah toliko da je postao velemajstor! Postoji dosta šahovskih velemajstora među Rusima, ali nijedan od njih nije multimilijarder. Recimo, legendarni velemajstor Anatolij Karpov ima bogatstvo od "tek" oko 5.000.000 dolara.

Galicki je osnivač i ko-vlasnik najvećeg ruskog lanaca trgovine na malo "Magnit", a kao dječak je odrastao uz fudbal i snuker. Upravo je te 2013. godine, dosta prije nego što će Krasnodar doživejti šok na beogradskoj "Marakani", riješio da ponovo zaigra šah i to protiv 20 dečaka iz klupske škole u isto vrijeme.

"Kada sam imao 14 godina, prestao sam da igram fudbal i počeo sam da učim šah. U dvije godine sam postao kandidat za majstora, prvak Sočija i tako dalje. Odjednom sam osjetio da od škole nema mnogo koristi. Učimo velike količine informacija koje mogu da se pronađu na internetu u roku od dva minuta."

Sergej je otvorio omladinsku fudbalsku školu u Krasnodaru, a kao obavezan predmet uveo je upravo šah. I nerijetko zaigra s fudbalerima.

"Bio sam odličan šahista, pa sam pozvao 20 fudbalera iz omladinske škole, koji igraju šah godinama, kako bih provjerio koliko znaju. Kako nisam igrao 20 godina, bio sam uvjeren da ću izgubiti svih 20 partija. Igrao sam preko četiri sata, mislio sam da će mi glava eksplodirati, ali pobijedio sam u 17 partija. Dvije sam izgubio i s jednim dječakom sam pristao na remi. Da sam znao da je toliko teško igrati na 20 tabli odjednom, ne bih igrao. Ove koji su me pobijedili ću izbaciti iz škole", našalio se Galicki.

Vlasnik Krasnodara igra šah protiv fudbalera
Izvor: YouTube/FC Krasnodar | ФК Краснодар/Printscreen

 (MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC