• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su Jugoslavija, SCG i Srbija prolazile kad sve krene kako treba?

Autor 000

U srijedu smo protiv Republike Irske osmi put od raspada velike Jugoslavije počeli kvalifikacije trijumfom od raspada, a evo kako smo nekada prolazili kada je to bivao slučaj...

 Jugoslavija, Srbija i Crna Gora Srbija početka kvalifikacija pobjeda Izvor: MN PRESS

Fudbalska reprezentacija Srbije otpočela je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru pobjedom 3:2 nad selekcijom Republike Irske!

To je bilo prvi put poslije 11 godina da su "orlovi" neke kvalifikacije započeli trijumfom, a ukupno je osmi put kako je našim fudbalerima to "pošlo za nogama". Kako smo prolazili u kvalifikacijama u onih prethodnih sedam puta?

Srbija je upisala tri boda u prvom meču, selektor Dragan Stojković Piksi je debitovao na tom mjestu protiv jednog od glavnih konkurenata za visok plasman u grupi, i u preostalih sedam kola će "orlovi" pokušati da makar stignu do druge pozicije i mjesta u baražu.

Već u subotu možda saznamo da li će postojati realne šanse da se sa Portugalom borimo i za prvo mjesto i direktan plasman na Mundijal 2022. godine.

Srbija i njene prethodnice - Srbija i Crna Gora i SR Jugoslavija - od završetka sankcija su uspjele da ukupno osam puta započnu novi ciklus na pravi način. Sjećate li se šta se dešavalo u prethodnih sedam slučajeva?

SVJETSKO PRVENSTVO 1998. - PRVO PA MUŠKO

23. septembar 1998. godine - fudbaleri Jugoslavije napuštaju teren u Sao Luisu posle remija sa Brazilom u prijateljskoj utakmici (1:1). To je bio poslednji nastup Ramba Petkovića za reprezentaciju.
Izvor: MN PRESS

Bile su to prve kvalifikacije Jugoslavije poslije sankcija našoj zemlji, a izvanredna generacija koja je ostala bez prilike da nastupi na EP 1992. i 1996. i Mundijalu 1994. godine odmah je uspjela da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj.

Kvalifikacije smo počeli 24. aprila 1996. u Beogradu, a savladana su Farska Ostrva 3:1. Strelci za "plave" bili su Dejan Savićević (dva puta) i Savo Milošević. Te kvalifikacije smo okončali sa 23 boda, ali iza Španije, pa smo poslije 12 golova u baražu lako izašli na kraj sa Mađarima i plasirali se na dugo čekani Mundijal.

EURO 2000 - DVA OD DVA!

Poslije ljeta u Francuskoj, Jugoslavija je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Belgiji i Holandiji počela tek 18. novembra 1998. U tom trenutku je Hrvatska već imala dvije pobjede i jedan poraz, a Republika Irska dvije pobjede.

No, to "plave" nije omelo. Startovali smo pobjedom 1:0 protiv Iraca golom Predraga Mijatovića na "Marakani", a poslije istorijskih 2:2 u Zagrebu smo i zvanično obezbijedili prvo mjesto u grupi, upravo ispred Iraca.

PRVI NEUSPJEH - NIŠTA OD JAPANA I JUŽNE KOREJE

Prve kvalifikacije koje smo startovali pobjedom, a potom ostali bez odlaska na veliko takmičenje bilo je za Mundijal 2002. godine. U Luksemburgu smo slavili 2:0 golovima Miloševića i Slaviše Jokanovića, ali smo nakon toga počeli da posrćemo.

Jugoslavija je sa pet pobjeda, četiri remija i jednim porazom i najboljom gol-razlikom u grupi ostala na tek trećem mjestu, iza Rusije i Slovenije.

NEZABORAVNI PUT NA MUNDIJAL U NJEMAČKU

Izvor: MN Press/arhiva

Kvalifikacije za EURO 2004 nismo otvorili pobjedom, ali jesmo ciklus za Svjetsko prvenstvo 2006. U San Marinu je selekcija tada već Srbije i Crne Gore slavila 3:0, a strijelci su bili Zvonimir Vukić i Nenad Jestrović (dva gola).

Bile su to čuvene kvalifikacije sa Ilijom Petkovićem kao selektorom, koje smo završili sa samo jednim primljenim golom, na čelu grupe u kojoj je bila i Španija. Plasirali smo se u Njemačku, samo što se tamo baš i nismo lijepo proveli...

PRVI PUT KAO SRBIJA - NISMO USPJELI

Kvalifikacije za EURO 2008 bile su najduže u istoriji - osam timova u grupi i čak 14 mečeva. U tom maratonu se Srbija (po prvi put pod tim imenom) nije dobro snašla.

Startovali smo pobjedom 1:0 nad Azerbejdžanom u Beogradu, Nikola Žigić je 2. septembra 2006. bio strijelac, ali smo poslije toga čak šest puta igrali neriješeno, ostavši na četiri boda od Poljske i tri boda od Portugala, dva tima koja su zauzela one najvrednije pozicije u grupi.

SA ANTIĆEM ZA PAMĆENJE

Radomir Antić predstavljen je u hotelu Hajat kao novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije
Izvor: (MN Press)

Poslije neuspeha u tim kvalifikacijama, uslijedile su one za Mundijal u Južnoj Africi. Tamo nas je odveo Radomir Antić i njegova sjajna selekcija. Ciklus je počeo pobedom 2:0 protiv Farskih Ostrva u Beogradu, kada je Žigić bio strijelac jednog, a gosti drugog gola za "orlove".

U tim spektakularnim kvalifikacijama Sbija je odoljela Francuzima i razbijala Rumune i Austrijance, za drugi uzastopni odlazak na Svetsko prvenstvo i to kao najbolji tim u grupi.

POSLEDNJI PUT - ĐENOVA, SLOVENCI I ESTONCI

Posljednji put kada je Srbija startovala kvalifikacije pobjedom, bilo je jako bolno. Pobjedom 3:0 na Farskim Ostrvima, golovima Danka Lazovića, Dejana Stankovića i Žigića napravila je dobar start tog 3. septembra 2010. godine.

Ali poslije je sve krenulo nizvodno. Remi 1:1 sa Slovenijom u Beogradu, pa čuvena Đenova i službeni poraz 0:3, sramni neuspjesi protiv Estonije, kao i poraz od Slovenije u posljednjem kolu koji je mogao da ju odvede u baraž. K

Sad kada je i 2021. kvalifikacije počela pobjedom, šta čeka Srbiju?

(MONDO) 

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC