• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jugoslavija se raspadala na JNA, a Hajduk Zvezdi odnio i sakrio pehar!

Autor Dušan Ninković

30 godina od poslednjeg finala Kupa maršala Tita!

 kup maršala Crvena zvezda hajduk 30 godina posljednje finale Izvor: Youtube/Жељко/printscreen

Tačno 30 godina od kako ne postoji Kup maršala Tita. Trofej je nekoliko decenija nakon te 1991. osvanuo u klupskom muzeju Hajduka, jer tim iz Splita nikada nije pomislio da ga vrati u Fudbalski savez Jugoslavije, a onda i Fudbalski savez Srbije, a dugo su morali da ga kriju.

A na današnji dan, baš 8. maja, osvojili su ga pobjedom nad Crvenom zvezdom.

Igralo se u Beogradu, na stadionu Partizana, pod velikom tenzijom jer su nemiri na teritoriji današnje Hrvatske već počeli.

Zbog toga, ali i mnogih drugih stvari, ova utakmica ima antologijski značaj. Pokušaćemo da se prisjetimo svih najbitnijih detalja sa tog susreta...

Igrači Hajduka tražili su garancije prije dolaska u Beograd, zatim nisu poštovali himnu, a nosili su i crni flor, koji nikada nije do kraja razjašnjen. Na terenu je bilo burno, uz nekoliko sukoba koji su eskalirali, a Zvezda koja je kasnije tog mjeseca postala šampion Evrope ostala je praznih šaka.

Hajduk nije htio da putuje

Utakmica u Beogradu imala je uvertiru. Već su počeli neredi na prostoru bivše Jugoslavije. Prije posljednjeg finala kupa bivše države već su se dogodili sukobi u Pakracu, Krvavi Uskrs u Plitvicama, Kristalna noć u Zadru, incident u Borovom Selu i drugi koji su bili vrlo glasna najava predstojećeg rata...

Zbog svega toga, Hajduk nije želio da putuje u Beograd. Tek uz jake garancije koje je klubu pružio Stipe Mesić, kao i uz obezbjeđivanje vojnog aviona, Splićani su prelomili. Finale Kupa maršala Tita igralo se ipak po prethodno napravljenom planu...

Trebalo bi možda ovom prilikom podsjetiti i da je onaj čuveni incident sa meča Dinamo - Crvena zvezda na Maksimiru bio skoro čitavih godinu dana ranije, 13. maja 1990. godine.

Publike nije bilo

Iako građanski rat još nije počeo, a u finalu kupa je igrao i beogradski tim, posjeta je bila izuzetno ''mršava''. Posljednje finale Kupa maršala Tita gledalo je samo sedam hiljada navijača, koji su više posmatrali raspad države pred svojim očima nego fudbal.

Od trenutka kada su svi igrači Hajduka, sem desnog beka Milija Hadžiabdića, spustili glavu na prve taktove himne "Hej Sloveni", pa do sukoba Štimca i Mihajlovića, zajednička država se raspadala sekund po sekund, metar po metar. 

Između Bajerna i Olimpika

Nekoliko dana ranije, Crvena zvezda eliminisala je Bajern u polufinalu Kupa evropskih šampiona. Nekoliko nedelja kasnije, crveno-bijeli su u Bariju, nakon boljeg izvođenja penala, savladali Olimpik iz Marseja i stigli do najvećeg uspjeha jugoslovenskog fudbala.

Zato je poraz srpskog tima bio još čudniji. Splićani su, uz samo jedan postignut gol, odnijeli trofej namijenjen osvajaču kupa i nikada ga nisu vratili, iako im je to bilo posljednje učešće u takmičenju. Zbog promjene trofeja koji je dobijao osvajač, kao i raspada države, u narednoj sezoni promijenjeno je i ime takmičenja.

Alen Bokšić

Strijelac jedinog gola u poslednjem finalu bio je Alen Bokšić. Ofanzivac splitskog Hajduka, koji je kasnije nosio dres Olimpik Marseja, Lacija, Juventusa i Midlzbroa, šokirao je beogradski tim u 65. minutu. Remek-djelo nesuđenog napadača Crvene zvezde donelo je Hajduku trofej, a igrače Crvene zvezde ostavilo u nevjerici.

''Odigrao sam puno velikih utakmica i osvojio puno trofeja, među ostalima i Kup prvaka i Interkontinentalni kup, ali ništa mi to nije toliko važno kao taj trofej s Hajdukom, jedini koji sam osvojio u bijelom dresu'', rekao je Bokšić, dok su neki njegovi saigrači trofej posvećivali ratnim žrtvama.

Sukob Štimac - Mihajlović

Tokom cijelog meča tinjao je sukob dvojice igrača. Rat koji nije prestao do danas tada su započeli Igor Štimac sa jedne i Siniša Mihajlović sa druge strane.

Godinama kasnije hrvatski fudbaler pričao je o grubim startovima Mihajlovića, provokacijama igrača Crvene zvezde, uklizavanjima s leđa i pokušaju da se započne incident. Mihajlović je na to odgovarao citirajući riječi koje mu je Štimac uputio te večeri u Beogradu. Po riječima sadašnjeg trenera Bolonje, Štimac je prijetio klanjem Mihajlovićeve familije u Borovu Selu, mjestu nadomak Vukovara u kom je Siniša rođen, a koje je razrušeno tokom rata.

Njih dvojica navodno dugo nisu bili u dobrim odnosima, što su pokušali da demantuju u danima kada su bili selektori i vodili dvije reprezentacije u međusobnim utakmicama prošle decenije.

Najava posljednjeg meča

Incidenti iz finiša susreta kada su isključeni Štimac i Mihajlović bili su samo najava još većeg problema. Crvena zvezda i Hajduk odigrali su poslije tog finala još jedan susret prije raspada Jugoslavije, a to je bio prvenstveni meč u šampionatu koji je beogradski tim osvojio. I ponovo je bilo burno.

Na meču koji je Milojko Pantić obilježio opaskom da gosti ni cvijeće nisu donijeli (a jesu), Dragiša Binić je nokautirao Špacu Poklepovića. Razloga za udarac trenera gostiju nije bilo, već je Binić pomiješao trenere! Imao je namjeru da udari Josipa Skoblara, koji je provocirao nakon finala Kupa Jugoslavije, ali je u međuvremenu Hajduk promijenio šefa stručnog štaba.

Posljednje finale Kupa maršala Tita

Datum: 8. maj 1991. godine

Publika: 7.000 ljudi

Stadion: JNA

Crvena zvezda: Stojanović, Radinović, (Stošić), Marović, Jugović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević, Binić

Hajduk: Mihačić, Hadžiabdić, Kovač, (Osibov), Štimac, Setinov, Bilić, Kozniku, Miše, (Jeličić), Bokšić, Vučević, Jarni

Poslednje finale Kupa maršala Tita.
Izvor: Youtube/Жељко

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC