• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grupa F na Evropskom prvenstvu: Tri prvaka, opasni talenti i jedan potpuni autsajder!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Predstavljamo vam F grupu na Evropskom prvenstvu.

 euro-2020-grupa-f-francuska-portugal-nemacka-madjarska Izvor: Profimedia/UEFA

Ovo su svi čekali, ove utakmice će se najviše gledati, o njihovom fudbalu će se najviše pričati, ovo je - GRUPA SMRTI.

Grupu F čine Mađarska, Portugal, Francuska i Njemačka.

Zašto kažemo "grupa smrti?" Njemačka je osvojila Svjetsko prvenstvo 2014. godine, selekcija Portugala bila je šampion Evrope dvije godine kasnije, dok su Francuzi aktuelni osvajači Svjetskog prvenstva.

Logično se nameće da su Mađari u bezizlaznoj poziciji iako se dva meča igraju u Budimpešti, dok su favoriti grupe, kao i čitavog turnira, moćni Francuzi.

RASPORED:

1. kolo:

Mađarska – Portugal (15. jun, Budimpešta, Pušakaš arena, 18.00)

Francuska – Njemačka (15. jun, Minhen, Alianz arena, 21.00)

2. kolo:

Mađarska – Francuska (19. jun, Budimpešta, 15.00)

Portugal – Njemačka (19. jun, Minhen, 18.00)

3. kolo: 

Njemačka – Mađarska (23. jun, Minhen, 21.00)

Portugal – Francuska (23. jun, Budimpešta, 21.00)

MAĐARSKA

Izvor: Profimedia

NADIMAK: Zlatnih 11
FIFA RANKING: 37
UČEŠĆA NA EP: 4
NAJBOLJI PLASMAN: Polufinale 1972. u Belgiji
REZULTAT NA EP 2016: Osmina finala
KVALIFIKACIJE: Četvrti u grupi sa Hrvatskom, Velsom, Slovačkom i Azerbejdžanom
OČEKIVANA FORMACIJA: 4-3-3
VRIJEDNOST TIMA: 74,50 miliona
SELEKTOR: Marko Rosi
KAPITEN: Adam Salaj (33, Majnc)

Golmani: Adam Bogdan (Ferencvaroš), Deneš Dibus (Ferencvaroš), Peter Gulaši (Lajpcig)

Odbrana: Gerge Lovrenič (Ferencvaroš), Endre Botka (Ferencvaroš),  Adam Lang (Omonija), Akoš Keckeš (Lugano), Atila Fiola (Fehervar), Villi Orban (Lajpcig), Atila Šalaj (Fenerbahče), Bendeguz Bola (Fehervar)

Vezni red: Loik Nego (Fehervar), Adam Nađ (Bristol siti), Laslo Klajnhajsler (Osijek), David Siger (Ferencvaroš), Danijel Gazdag (Filadelfija), Andraš Šefer (Dunajska Streda), Filip Holender (Partizan),Tamaš Čeri (Mezokevešd)

Napad: Janoš Han (Paks), Nemanja Nikolić (Fehervar), Adam Salaj (Majnc), Roland Šalaj (Frajburg), Kevin Varga (Kasimpaša), Roland Varga (MTK Budimpešta) i Sabolč Šen (Dalas).

ZVIJEZDA TIMA: Adam Salaj (33, Majnc)

On je napadač koji iza sebe ima više nastupa za nacionalni tim od svakog saigrača koji je na spisku za EURO i definitivno će na njemu biti velika odgovornost. Ujedno je Salaj sa 71 odigranom utakmicom za Mađarsku i kapiten te selekcije. U Bundesligi prethodne sezone je na 18 nastupa postigao jedan gol u dresu Majnca.

OBRATITI PAŽNJU NA: Filip Holender (26, Partizan)

Rođeni Kragujevčanin u dresu Partizana prethodne sezone odigrao je 26 utakmica na kojima je postigao devet golova i upisao četiri asistencije.

Zanimljivo je da je Holender sav učinak u dresu crno-bijelih bilježio na poziciji špica, dok ćemo ga u nacionalnom timu videti u novoj ulozi! Fudbaler koji je u Partizan redove došao iz Lugana će nacionalnom dresu igra na poziciji ili lijevog krila ili lijevog ving-beka u formaciji 3-5-2.

PORTUGAL

Izvor: TANJUG/AP/ARMANDO FRANCA

NADIMAK: "A Seleção" (Selekcija)
FIFA RANKING: 5
UČEŠĆA NA EP: 7
NAJBOLJI PLASMAN: Prvaci 2016. u Francuskoj
REZULTAT NA EP 2016: Prvaci 
KVALIFIKACIJE: 2. u grupi sa Ukrajinom, Srbijom, Luksemburgom i Litvanijom.
OČEKIVANA FORMACIJA: 4-3-3
VRIJEDNOST TIMA: 872.000.000 evra
SELEKTOR: Fernando Santoš
KAPITEN: Kristijano Ronaldo (36, Juventus)

Golmani: Rui Patrisio (Vulverhempton), Antoni Lopeš (Lion), Rui Silva (Granada)

Odbrambeni igrači: Žoao Kanselo (Mančester siti), Nelson Semedo (Vulverhempton), Žoze Fonte (Lil), Pepe (Porto), Ruben Diaš (Mančester siti), Nunjo Mendeš (Sporting), Rafael Gereiro (Borusija Dortmund)

Igrači sredine terena: Danilo Pereira (PSŽ), Žoao Palinja (Sporting), Ruben Neveš (Vulverhempton), Bruno Fernandeš (Mančester junajted), Žoao Mutinjo (Vulverhempton), Renato Sančes (Lil), Seržo Oliveira (Porto), Vilijam Karvaljo (Betis), Bernardo Silva (Mančester siti)

Napad: Kristijano Ronaldo (Juventus), Diogo Žota (Liverpul), Rafa Silva (Benfika), Andre Silva (Ajntraht), Žoao Feliks (Atletiko Madrid), Gonsalo Gedeš (Valensija) i Pedro Gonsalveš (Sporting).

ZVIJEZDA TIMA: Kristijano Ronaldo (36, Juventus)

Jasno je da se od Kristijana najviše očekuje. Za Portugal je odigrao čak 175 utakmica i glavna je uzdanica ekipe. Čuveni fudbalski majstor može timu da doprinese ne samo učinkom na terenu već i iskustvom. Sa Juventusom prethodne sezone nije uspio da ostvari uspjeh u Ligi šampiona što mu je bio cilj, ali ih je Porto eliminisao pred četvrtfinale.

Za "staru damu" istrčao je na teren 33 puta, a mrežu zatresao 29. Možda je EURO prava prilika da Ronaldo pruži nacionalnom timu ono što nije uspio u kvalifikacionom meču za Mundijal sa Srbijom kada mu je gol poništen.

OBRATITE PAŽNJU NA: Žoao Kanselo (27, Mančester Siti)

Jedan od ključeva Sitijeve defanzive pomogao je "građanima" da dođu do titule u Premijer ligi i do finala Lige šampiona gde ih je zaustavio Čelsi. Njegova uloga se tokom sezone mijenjala i u tome je njegova najveća prednost, može da odgovori na više pozicija u timu, pa ga možemo očekivati na oba boka, čak i u sredini terena.

Za nacionalni tim debitovao je 2016. godine na Evropskom prvenstvu, sada pet godina kasnije sigurno je zavrijedio mnogo više pažnje. Ima i nadograđeno iskustvo, pa bi se od njega moglo očekivati mnogo.

FRANCUSKA

Izvor: Profimedia

NADIMAK: Plavci, Galski petlovi
FIFA RANKING: 2
UČEŠĆA NA EP: 9
NAJBOLJI PLASMAN: Dvostruki šampioni (1984. i 2000.)
REZULTAT NA EP 2016: finale
KVALIFIKACIJE: 1. u grupi sa Turskom, Francuskom, Albanijom, Islandom, Andorom i Moldavijom
OČEKIVANA FORMACIJA: 4-2-3-1
VRIJEDNOST TIMA: 1.000.000.000.000
SELEKTOR: Didije Dešan
KAPITEN: Ugo Ljoris (34, Totenhem)

Golmani: Ugo Ljoris (Totenhem), Stiv Mandanda (Olimpik Marsej), Majk Manjan (Milan)

Odbrana: Benžaman Pavar (Bajern), Leo Duboa (Lion), Rafael Varan (Real), Kurt Zuma (Čelsi), Presnel Kimpembe (PSŽ), Klemon Lengle (Barselona), Lukas Ernandez (Bajern), Luka Dinj (Everton), Žil Kounde (Sevilja);

Vezni red: Ngolo Kante (Čelsi), Pol Pogba (Mančester Junajted), Adrijan Rabio (Juventus), Korentin Toliso (Bajern), Musa Sisoko (Totenhem), Toma Lemar (Atletiko Madrid);

Napadači: Markus Tiram (Borusija Menhengladbah), Kingsli Koman (Bajern), Kilijan Mbape (PSŽ), Antoan Grizman (Barselona), Olivije Žiru (Čelsi), Karim Benzema (Real Madrid), Visam Ben Jeder (Monako), Usman Dembele (Barselona)

ZVIJEZDA TIMA: Karim Benzema (33, Real Madrid)

Poslije šest godina ponovo u reprezentaciji! Napadač Reala sklonjen je iz nacionalne selekcije jer je ucjenjivao saigrača skandaloznim seks snimkom. Selektor je ipak oprostio i sada su sve oči uprte u njega i to da li će da opravda očekivanja.

Za Francuza se javio veliki problem pred sam početak EURA! Benzema se na pripremnoj utakmici povrijedio, pa su tako svi ostali uplašeni da li će to odložiti njegov povratak, mada za sada nema naznaka da može da dođe do toga. Ako ne bude mogao da bude prva opcija, zna se da će ga zamijeniti Olivije Žiru.

OBRATITE PAŽNJU NA: Kilijan Mbape (22, Pari Sen Žermen)

Osim što važi za jednog od najboljih fudbalera današnjice, on je taj koji bez premca sa Benzemom može da ponese i titulu zvijezde tima. Na njega treba motriti jer je upravo jedan od glavnih favorita za najboljeg strijelca šampionata.

Iako ima 22 godine iskusni je član nacionalnog tima. Debitovao je kao 18-godišnjak, a za Francusku je do sada postigao 16 golova na 42 utakmice. U dresu PSŽ-a je takođe fantastičan, a brojke to same govore. Na 31 utakmici zatresao je mrežu 27 puta i asistirao saigračima za gol sedam puta.

NJEMAČKA

Izvor: Profimedia

NADIMAK: "Elf" (11)
FIFA RANKING: 12
UČEŠĆA NA EP: 11
NAJBOLJI PLASMAN: Trostruki šampioni (1972, 1980. i 1996)
REZULTAT NA EP 2016: polufinale izgubili od Francuske 0:2
KVALIFIKACIJE: 1. u grupi sa Holandijom, Irskom, Belorusijom, Estonijom
OČEKIVANA FORMACIJA: 4-3-1-2
VRIJEDNOST TIMA: 936.050.000 evra
SELEKTOR: Joahim Lev
KAPITEN: Manuel Nojer (35, Bajern Minhen)

Golmani: Bernd Leno (Arsenal), Manuel Nojer (Bajern), Kevin Trap (Ajntraht Frankfurt).

Odbrana: Matijas Ginter (Borusija Menhengladbah), Robin Gosens (Atalanta), Kristijan Ginter (Frajburg), Marsel Halstenberg (Lajpcig), Mats Humels (Borusija Dortmund), Lukas Klosterman (Lajpcig), Robin Koh (Lids), Antonio Ridiger (Čelsi), Niklas Sule (Bajern).

Sredina: Emre Džan (Borusija Dortmund), Serž Gnabri (Bajern), Leon Gorecka (Bajern), Ilkaj Gundogan (Mančester Siti), Kai Haverc (Čelsi), Jonas Hofman (Borusija Menhengladbah), Džošua Kimih (Bajern), Toni Kros (Real Madrid).

Napad: Tomas Miler (Bajern), Džamal Musijala (Bajern), Florijan Nojhaus (Borusija Menhengladbah), Leroj Sane (Bajern), Kevin Foland (Monako) i Timo Verner (Čelsi).

ZVIJEZDA TIMA: Toni Kros (31, Real Madrid)

Sa Realom nije uspio da osvoji trofej u Primeri, ali je sa Nijemcima uvijek tu i spreman da doprinese velikim učinkom. Takođe, imaće dodatni motiv da reprezentaciju vodi do titule jer je ranije najavio da će ovo biti njegovo posljednje Evropsko prvenstvo.

Sa Njemačkom je postao šampion na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, nakon čega je i zablistao u Real Madridu. Prethodne sezone postigao je tri gola i upisao 10 asistencija na 28 utakmica.

OBRATITE PAŽNJU NA: Kai Haverc (21, Čelsi)

Ako na nekoga treba obratiti pažnju na ovom prvenstvu to je Haverc koji je poslije nekoliko mjeseci od dolaska u Čelsi tom klubu donio trofej Lige šampiona.

Njegov gol presudio je u finalu Mančester Sitiju, a on je tim pogotkom sebi ostvario dječački san. Joahim Lev nakon sjajne sezone 21-godišnjaka nije imao dilemu da ga svrsta u sastav za EURO, a s obzirom na to da je pokazao da vrijedi imaće šta da pokaže.

Anketa

Ko prolazi iz grupe F ?

  • Mađarska

    33.33% (1)

  • Portugal

    0% (0)

  • Francuska

    33.33% (1)

  • Nemačka

    33.33% (1)

Ko prolazi iz grupe F ?

Rezultati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC