• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Vrapčićima niče fudbalska "ljepotica"! Velež dobija "Arenu Rođeni": Stadion će biti jedinstven i prepoznatljiv!

Autor Dragan Šutvić

Konačni cilj je pretvoriti stadion Veleža u sportsko zdanje po standardima UEFA, na kojem će moći da igra i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

 velež arena rođeni projekat Izvor: FENA/Ivan Rozić

Fudbalski klub Velež nastavlja sa uređenjem stadiona "Rođeni", a konačni cilj je pretvoriti to sportsko zdanje u stadion po standardima UEFA, na kojem će moći da igra i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Edin Duraković, inženjer arhitekture i direktor firme "AAA Group" Mostar, koja radi na ovom projektu, rekao je u razgovoru za Fenu da su stvoreni uslovi da se priča oko Veležovog stadiona završi.

Možda će vas zanimati

"Uključili smo se kako bi ovu priču doveli do kraja, a kako su kompletan klub i cijeli sistem dovedeni u red, tako su i stvoreni uslovi da to završimo. Već je urađeno 50 posto od našeg planiranog projekta, a sa ostalih 50 posto idemo u standardizaciju stadiona, lijepi dizajn, arhitektonsku priču i savršenu funkciju. Stadion i sva mjesta biće kompletno natkrivena i idemo prema tome da zadovoljimo 4. stepen UEFA kategorizacije stadiona kako bi i naša reprezentacija tu mogla da igra", naveo je Duraković.

Stadion bi trebalo da ima kapacitet od oko 8.500 mjesta, a po Durakovićevim riječima, cilj je napraviti projekat koji će biti funkcionalan, ali i prepoznatljiv.

"U tom smislu, odlučili smo da uradimo lučne nosače koji će sajlama nositi polukružne rešetke koje će sam stadion učiniti lakšim, i time smo u prilici izbjeći neki red sa dosta stubova koji su bili, da tako kažem, trn u oku najvjernijim navijačima. Mislim da će ovaj stadion biti prepoznatljiv, a kada se pokaže slika stadiona, meni kao projektantu želja je da se odmah zna da je to arena 'Rođeni'", istakao je Duraković.

Što se tiče sadržaja stadiona, Duraković ih je podijelio u dvije zone, odnosno funkcije.

"Stadion će imati apsolutno sve što propisuju UEFA standardi, od VIP loža, VIP salona, zatvorenih komentatorskih kabina, posebnih pozicija za kamere, sudije i tako dalje. Što se tiče druge infrastrukture, a to su treninzi, život kluba van sportskog događaja i utakmice, imaćemo prostorije za smještaj igrača, za eventualni karantin, svlačionice koje će imati funkciju samotreninga, imaćemo spa centar i centar za rehabilitaciju, suvremenu teretanu, a u drugom, javnom krilu pravimo pab, klupski prostor gdje će biti i mala trgovina suvenira i gdje će se navijači i drugi gosti prije i poslije utakmice moći okupiti. U tom dijelu imamo modernu salu gdje će trener imati svoje sjedište i gdje će se vršiti analize utakmica i sve ostalo", naglasio je Duraković, dodavši da je riječ o vrlo kompleksnom projektu.

"Mi smo definisali sve sadržaje, konstrukciju, dizajn i tako dalje, a sada moramo raditi, uključujući drugu struku, kako bismo došli do stvarnih troškovnika i da bismo mogli prezentovati investiciju klubu. Projekat, forme i dizajn su usvojeni i kada dođemo do cijene vjerujem da će klub rado javnosti prezentovati precizne cijene i način finansiranja", poručio je Duraković.

Izvor: Promo/FK Klis Buturović Polje

Direktor Veleža Džemil Šoše kazao je kako se još prerano pričati o datumima i rokovima završetka radova.

"Mogu samo da istaknem zadovoljstvo da smo nakon jako dobre sezone u sportskom dijelu u prilici razgovarati o nastavku projekta izgradnje arene 'Rođeni', te da smo sa Durakovićem u kancelariji prezentovali modifikaciju tog projekta, koji se u mnogome razlikuje od projekata koje smo do sada imali. Nadamo se da ćemo ga izvući do kraja i da će to sve biti onako kako smo i vidjeli na skicama", kazao je Šoše.

Naglasio je da su često na stadionu morale biti rađene prepravke kako bi se moglo graditi dalje, ali da je sada to gotovo.

"Uvijek je lakše graditi kuću iznova nego raditi mnoge prepravke. Mi smo nažalost imali takvu situaciju, ali danas smo u situaciji kada toga više nema i kada možemo nastaviti projekat do kraja, što može biti na zadovoljstvo svih nas kojima je Velež u srcu", naveo je Šoše.

Realizacija ovog projekta, po njegovim riječima, koštaće "par miliona maraka".

"Neke stvari još uvijek se projektuju, ne možemo znati ni tačan broj loža, novinarskih mjesta, sanitarnih područja i slično, pa tako još uvijek nemamo ni ukupnu cijenu projekta, ali sigurno će biti riječ o visokoj cifri. Klub u ovom trenutku nema dovoljno sredstava za to, ali opet ponavljam kako smo imali jako uspješnu sezonu, ostvarili smo ulazak u evropska takmičenja, a to sigurno donosi dosta finansijskih sredstava kojima ćemo moći krenuti u početak radova. Nadamo se da će i Grad Mostar i država učestvovati u ovom projektu", rekao je direktor Veleža.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC