• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jezivo fudbalsko ubistvo – pucao je u štopera i vikao "gol"! Umjesto transfera u Milan i bajke desilo se krvoproliće!

Autor Dragan Šutvić

Na današnji dan desilo se jezivo ubistvo fudbalera koje i danas potresa svijet. Zbog nesrećnog autogola jedan čovjek je platio glavom.

 andres eskobar kolumbija godišnjica ubistva Izvor: Profimedia

Na današnji dan 1994. godine desio se vjerovatno najjeziviji zločin vezan za fudbal u istoriji. Neposredno poslije ispadanja Kolumbije sa Svjetskog prvenstva 1994. godine jedan od najvoljenijih fudbalera kolumbijske reprezentacije Andres Eskobar svirepo je ubijen.

Surovi ubica je šest puta pucao u njega i svaki put je pri pucnju vikao “gol!”, a razlog ovog gnusnog zločina bio je nesrećni autogol postignut u meču sa Sjedinjenim Američkim državama!

GOL KOJI JE DOVEO DO TRAGEDIJE!

Izvor: Profimedia

Kolumbija je početkom devedesetih bila opasno mjesto. Pablo Eskobar je sa svojim narko-kartelom bukvalno vladao zemljom, ali je 1993. godine ubijen. Od tada je nastala velika borba za vlast u državi, a SAD je po svom starom dobrom običaju počela da gura svoje kandidate i pokušava da upravlja državom. 

Jedna od pozitivnih stvari u državi bio je fudbal i od generacije predvođene Karlosom Valderamom, Adolfom Valensijom i Fredijem Rinkonom se mnogo očekivalo.

Sudbina je htjela da Kolumbija upadne u grupu A baš sa Amerikancima, a to je na kraju i presudilo nesrećnom Eskobaru.

Rumuni su u prvom meču savladali južnoamerički tim, a onda je na "Rouz Bolu" u Pasadeni u 35. minutu Andreas Eskobar stavio loptu u svoju mrežu! Lopta je ubačena sa strane, a Eskobar je pokušao da je “očisti” i poslao ju je u svoju mrežu! Na kraju su Amerikanci pobijedili sa 2:1, a Kolumbija je mogla da se pakuje, ispali su sa Svjetskog prvenstva!

MANIJAK JE PUCAO I VIKAO "GOL"!

Izvor: Profimedia

Eskobar je prije prvenstva bio omiljena figura u domovini. Nosio je broj 2 u karijeri i imao nadimak "Besmrtna dvojka", kao i "Fudbalski kavaljer". Bio je pred potpisivanjem ugovora sa Milanom, a kao dugogodišnji štoper Nasionala sa kojim je 1989. godine osvojio Kopa Libertadores bio je legenda tog kluba. 

Te godine je planirao i svadbu sa svojom dugogodišnjom vjerenicom Pamelom Kaskado, ali se sve završilo tragično. Prvobitno Eskobar nije trebalo ni da se vraća u domovinu. Planirao je posjjetu rodbini u Las Vegasu, ali je umesto toga odmah poslije završetka grupne faze Mundijala odletio za Kolumbiju.

Stigao je u domovinu 1. jula, a dan kasnije je sa prijateljima otišao u noćni klub. Prvo su otišli na piće u jedan noćni klub u Medeljinu, a onda su krenuli dalje.

Kobni momenat
Izvor: YouTube/Matapoliisit19

Oko 3 ujutru grupa ljudi je ispred noćnog kluba "El Indio" počela da se raspravlja sa Eskobarom, sve dok dvojica nisu izvadila pištolje. Pucali su u Eskobara šest puta, a svaki put je ubica vikao "gol". To je uradio jer je kolumbijski komentator utakmice sa Amerikancima šest puta uzviknuo "gol" kada je Eskobar pogodio svoju mrežu. 

Nesrećni štoper je bio pred transferom karijere pošto je bio u pregovorima sa velikim Milanom. Sve je bilo gotovo, a bila je spremna i ženidba. Umjesto svega toga Eskobar je iskrvario u bolnici zbog posljedica ranjavanja, a tokom godina je žalost u Kolumbiji sve veća.

Dobija spomenike, nazive ulica, stalno se obilježava dan njegove smrti... Ali tragedija ostaje, svijet je umesto bajke o "Besmrtnoj dvojci" dobio jednu od najkrvavijih priča koju je fudbal ikada ispisao. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC