• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kapitenu Italije pročitali kletvu sa usana, priznao je sam! Kamera uhvatila kako Kjelini viče Kirikoćo, evo šta to znači

Autor Dragan Šutvić

"Sve priznajem", rekao je Kjelini novinaru iz Argentine. U toj zemlji su prepoznali šta je izgovorio dok je Bukajo Saka promašivao penal. Evo kako je i Italijan "kriv" za to!

 kjelini kirikoćo Izvor: Twitter/uefa.tv

Samo su malobrojni odmah primetili šta je kapiten Italije Đorđo Kjelini izgovorio dok se engleski tragičar Bukajo Saka zaletao da izvede poslednji penal u finalu Evropskog prvenstva.

"Kirikoćo!", viknuo je Italijan, pa sekund-dvije kasnije krenuo sa saigračima u zagrljaj Đanluiđiju Donarumi, heroju pobjede "Azura" koji je Englezu skinuo odlučujući penal.

Pogledajte.

Zašto je Kjelini rekao baš tu riječ, koja se decenijama čuje i po španskim stadionima kada izvođači kreću da šutiraju penal?

Kletva "Kirikoćo" nastala je po navijaču argentinskog kluba Estudijantesu koji se baš tako zvao. U vrijeme kada je on bio redovan na treninzima ekipe, početkom osamdesetih, trener je bio legendarni Karlos Bilardo (83).

Iako je bio veliki stručnjak, osvajač Svjetskog prvenstva sa Argentinom 1986, Bilardo je i te kako je bio i sujevjeran, pa je prema legendi na treninzima primijetio Kirikoća i zaključio da se uvijek nešto loše događalo kada je on gledao.

Zbog toga, mnogi kažu da je Estudijantes postao šampion 1982. i zato što je Bilardo odlučio da Kirikoćo dočekuje gostujuće timove u La Plati, a jedini put kada nije mogao to da uradi bilo je protiv Boke, koja je imala obezbjeđenje i nije dopuštala da bilo ko priđe timu.

Klub čiji je sada predsjednik Huan Sebastijan Veron postao je tada šampion, a Bilardo je potom preuzeo reprezentaciju Argentine, pa sa Maradonom osvojio Mundijal 1986. U Evropu je stigao u sezoni 1992/93 i zajedno sa njim stigla je i legenda o Kirikoću, pa je sa svih strana počelo da odzvanja:

"Kirikoćo, Kirikoćo".

Izvor: Profimedia

I danas se taj uzvik može čuti kada igrači uhvate zalet za jedanaesterac, ali i ne samo tada. "Kirikoćo" je postala kletva, maler za različite prilike, a Bilardo je jednom govorio o njemu:

"Kirikoćo je bio klinac iz La Plate, koji je uvijek bio sa nama, a od kada smo postali šampioni, prisvojili smo ga kao svoju maskotu. Bio je dobar klinac, ali nisam ga više vidio. Posljednji put kada sam vodio Estudijantes u sezoni 2003/04 pitao sam za njega i niko nije znao ništa", rekao je Bilardo jednom prilikom, a prenijeli specijalizovani portali.

I na taj način on je dodatno utvrdio mit o Kirikoću kao fudbalskoj kletvi. Kjeliniju je upalila, što je i priznao za "ESPN", riječima:

"Potvrđujem sve. Kirikoćo!"

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC