• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igraju Ligu šampiona, a potrošili 2,5 miliona za tri godine: Malme drži lekcije, a na Srbinu će tek bogato zaraditi!

Autor Milutin Vujičić

Minimalna ulaganja, a opet igraju Ligu šampiona.

 malme liga šampiona potrošili 2,5 miliona za tri godine Izvor: Profimedia

Švedski šampion Malme obezbijedio je učešće u grupnoj fazi Lige šampiona pošto je nakon velike drame u plej-ofu uspio da izbaci bugarski Ludogorec (ukupno 3:2), a veliku ulogu imao je i srpski fudbaler Veljko Birmančević.

Budući reprezentativac Srbije je u dvomeču protiv Ludogoreca postigao dva gola, prethodno je imao dvije asistencije i gol protiv Rendžersa, dok je pogodio mrežu i Helsinkija, pa je tako Malme sa minimalnim ulaganjima u pojačanja uspio da obezbijedi ogromne UEFA premije.

Sama grupna faza Lige šampiona "plaća" se 15,25 miliona evra, a to će biti treći put od sezone 2014/15 da je Malme u društvu 32 najbolja tima Evrope.

Naravno, nije to najveći uspjeh velikana iz Švedske, bili su finalisti Kupa evropskih šampiona 1979. godine kada ih je pobijedio Notingem forest u Minhenu (1:0), međutim njihovi rezultati u najjačem evropskom klupskom takmičenju od tada su bili daleko od dobrih.

Malme je tako 2014. godine izbacio Salcburg u plej-ofu i igrao u jakoj grupi sa Juventusom, Atletikom i Olimpijakosom, ostvarivši samo jednu pobjedu, da bi godinu dana kasnije opet obezbijedili jesen u Ligi šampiona. Prvo su pobijedili Seltik u plej-ofu, da bi onda na žrijebu za grupnu fazu završili u društvu Šahtjora, Real Madrida i Pari Sen Žermena. Učinak je bio isti, tek jedna pobjeda i ispadanje uz bruku protiv "kraljevskog kluba" od 8:0.

U međuvremenu su dva puta igrali u nokaut fazi Lige Evrope, a sada se vraćaju na "velika vrata" i željno čekaju žrijeb za grupnu fazu Lige šampiona koji je na programu u petak.

Koga god da dobiju, biće veoma zadovoljni pošto su zaradili ogroman novac, a sve sa minimalnim ulaganjima.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Posljednje investicije bili su Serhio Penja (Emen) i Martin Olson (Heken) za koje su ukupno izdvojili 1,5 milion evra, dok su na transferima zaradili 100 hiljada više i tako su u plusu. Godinu dana prije toga platili su obeštećenje samo za Veljka Birmančevića (Čukarički) i to milion evra, dok su opet malo više profitirali od odlazaka igrača.

U sezoni 2019/20 nisu platili obeštećenje ni za jednog igrača, godinu dana prije toga ponovo je "limit" bio milion evra - na dvojicu igrača - Erdala Rakipa i Romena Gala - s tim da su tada zaradili čak 5,5 miliona evra.

Posljednji put su potrošili više na igrače nego što su zaradili 2017/18. Tada su stigli Sarfo, Strandberg, Inosent, Binaku, Bačiru i Dahlin za ukupno 5,30 miliona evra, a zaradili su 2,89 miliona. To će reći da vrlo dobro posluju i da pametno troše novac, a to im se vraća i kroz rezultate.

Sada se priča i da bi od transfera Veljka Birmančevića mogli lijepo da profitiraju, pošto ga cijene na deset puta veću sumu nego kada je došao iz Srbije, gdje ga nisu željeli Zvezda i Partizan.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC