• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U subotu se slavi "100 godina gospodina": Željezničar na utakmici sa Veležom obilježava vijek postojanja!

Autor Dragan Šutvić

Spektakl je garantovan!

 fk željezničar 100 godina postojanja Izvor: Damir Hajdarbašić, www.fkzeljeznicar.ba

Sarajevski Željezničar u subotu slavi veliki jubilej.

Klub sa Grbavice prvog dana vikenda obilježava jedan vijek postojanja, a proslava će se obaviti kada tim Tomislava Ivkovića u devetom kolu m:tel Premijer lige BiH dočekuje Velež!

Možda će vas zanimati

Nema sumnje da će u "Dolini ćupova", prvog dana vikenda od 17 časova, biti upriličena istinska fešta, a iz kluba su uvjereni da će tribine biti premalene da prime sve koji budu željeli da posvjedoče proslavi.

Klub je, naime, osnovan 19. septembra 1921. godine, a najveći uspjeh ostvario je u sezoni 1971-72, kada je osvojio titulu u prvenstvu Jugoslavije sa 51 bodom, dva više od Crvene zvezde.

Tu nezaboravnu generaciju plavih činili su, između ostalih, Slobodan Janjuš, Josip Katalinski, Josip Bukal, Enver Hadžiabdić...

Devet godina kasnije, "Željo" je stigao do finala Kupa maršala Tita, u kojem je poražen od Veleža rezultatom 3:2.

Kad su u pitanju evropski nastupi, izdvajaju se 1972. i 1985. godine, kada je Željezničar dolazio do četvrtfinala, odnosno polufinala tadašnjeg Kupa UEFA.

U prvom navratu, sarajevski klub je nakon izvođenja jedanaesteraca eliminisan od Ferencavaroša, da bi još bolnija eliminacija uslijedila 13 godina kasnije.

Tadašnja generacija Željezničara, za koju su igrali, između ostalih, Vlado Čapljić, Milomir Odović, Nikola Nikić, Mehmed Baždarević... ukrstila je koplja sa još jednim mađarskim klubom, Videotonom.

U prvoj polufinalnoj utakmici, u Mađarskoj, poražena je rezultatom 3:1, da bi u revanšu na Grbavici sve do 87. minuta imala rezultat koji je vodi u finale!

U tom trenutku, bilo je 2:0, ali je nade u plasman u finale i okršaj sa Realom uništio defanzivac Videotona Jozef Čuhaj.

Klub se trenutno takmiči u m:tel Premijer ligi BiH, koju je, od osnivanja 2002. godine, osvajao tri puta – 2010, 2012. i 2013. godine, dok je od osnivanja Kupa BiH na nivou cijele BiH do trofeja dolazio četiri puta – 2003, 2011, 2012. i 2018. godine.

Prije devet godina, stigao je i do duple krune u BiH, postavši prvi klub kojem je to pošlo za rukom od osnivanja takmičenja na cijele BiH.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC