• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvak Srbije direktno u Ligi šampiona? Evo šta je potrebno! Zvezda i Partizan se pitaju, nagrada je 15.640.000 evra!

Autor Haris Krhalić

Šta je potrebno da Srbija ima direktnog učesnika Lige šampiona? Zvezda i Partizan su na korak od istorijskog uspjeha koji donosi ogromne premije.

 srbija može da ima direktno mjesto u ligi šampiona Izvor: Profimedia/MN Press

Srpski fudbal nastavlja da napreduje i napreduje, a kao posljedica odličnih nastupa Crvene zvezde i Partizana u međunarodnim takmičenjima - smiješi nam se prava premija!

Ta premija se zove direktan plasman u Ligu šampiona za prvaka Srbije. Do prije nekoliko godina to je delovalo nezamislivo, počelo je da se govorka o tome pre godinu dana, kada smo ipak jurili prije svega dva mjesta u Ligi šampiona, ali sada smo nadomak ogromnog uspjeha. Gotovo da nas sitnica dijeli od toga od sezone 2023/24.

Za to je potrebno da Srbija ovu sezonu na UEFA rang-listi ostane na 11. mjestu, što sada sasvim nadomak pošto su Zvezda i Partizan prethodne noći osvojili čak osam bodova.

Tako smo skočili na 11. mesto UEFA rang liste sa 31.875 bodova, preskočivši Ukrajinu koja na proljeće neće imati nijednog više predstavnika. Imaju 0,075 bodova manje od nas i do sljedeće sezone nemaju šansu da nas "zaobiđu". Zato je naš glavni rival Belgija sa 30.400 bodova, odnosno Švajcarska sa 29.675.

Belgiju će do kraja sezone predstavljati Gent koji je već u osmini finala Konferencijske lige, odnosno u istoj fazi takmičenja Švajcarska ima predstavnika u vidu Bazela.


Šta je Srbiji potrebno kako bi preskočila Ukrajinu i "odbila" nalet Belgije?

Svaka pobjeda Zvezde i Partizana, koji će odigrati još najmanje četiri "evro" utakmice donosi 0,500 bodova, a remi 0,250. Takođe, svaki plasman u narednu rundu UEFA takmičenja se "plaća" dodatni bod, a o tome ćemo više misliti kada na žrijebu saznamo rivale "vječitih".

Praktično, sami se pitamo za svoju sudbinu i gotovo da bi jedan remi "završio posao", a bar jedna pobjeda Zvezde ili Partizana zacementirala bi nas na 11. mjestu i dobili bismo direktan plasman u Ligu šampiona.

Da bi nas Belgija preskočila potrebno im je da Gent ostvari najmanje četiri pobjede na proljeće, što u ovom trenutku zvuči nemoguće, dok Švajcarci moraju da se nadaju da će Bazel osvojiti Konferencijsku ligu da bi uspjeli da nas "skinu". Složićemo se, to nije naročito realno.

Srbija je već obezbedila pet mijesta u UEFA takmičenjima. Imaćemo dva predstavnika u Ligi šampiona, vidjećemo da li i jedno direktno, dok jedan tim ide u Ligu Evrope, a još dva u Konferencijsku ligu.

Ono što je zanimljivo je da Srbija direktno mjesto u Ligi šampiona osvaja samo sezonu prije promjene formata. Podsjetimo, od 2024. igraće se po "švajcarskom" modelu sa 36 timova, a tada će i nagrade biti veće.

Vidjećemo da li će Srbija uspeti ovakav rezultat da održi više od jedne sezone, ali sada je već izvesno da će šampionska trka u sezoni 2022/23 biti najluđa do sada. Prvak naše zemlje u startu će moći da računa na 15,64 miliona evra premija, a dodatno može da osvoji novac pobjedama i remijima u grupnoj fazi Lige šampiona.

Trenutno se tri boda "plaćaju" 2,8 miliona, a remi je 930 hiljada evra, dok bi za dvije sezone to moglo i dodatno da poraste pošto UEFA konstantno povećava nagrade.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC