• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLBIH u 2021: Zrinjski najbolji, Borcu titula i drugo mjesto, Željezničar na začelju!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Evo kako izgleda tabela Premijer lige BIH u kalendarskoj 2021. godini.

 Premijer liga BIh kalendarska 2021 Zeinjski prvi Borac drugi Željezničar predzadnji Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Fudbalska godina u BIH bila je prilično turbulentna, a rezultati nacionalne selekcije mogu slobodno da se zaborave pošto je još jedan kvalifikacioni ciklus završen neuspješno – odnosno osvojeno je svega sedam bodova u osam utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Ipak, dok se nacionalni tim ne može pohvaliti uspjesima, pojedini klubovi su ostvarili zapažene rezultate, bar kada je klupska istorija u pitanju.

Možda će vas zanimati

 Banjalučki Borac osvojio je šampionsku titulu i plasirao se u kvalifikacije za Ligu šampiona poslije punih deset godina i upravo su crveno-plavi među najuspješnijim klubovima u Premijer ligi BIH u 2021. godini.

Kada bi se napravila tabela Premijer lige BIH u kalendarskoj 2021. godini prvo mjesto ipak pripada Zrinjskom, uprkos neuspjehu u prošloj sezoni koju su završili na petom mjestu na tabeli.

Iako su „plemići“ tada ostali bez plasmana u Evropu, uprava kluba imala je u povjerenja u trenera Sergeja Jakirovića i njegov sistem i to im se isplatilo.

Izvor: Promo/HŠK Zrinjski Mostar

Zrinjski je u jesenjem dijelu ove sezone upisao 15 pobjeda, tri remija i samo jedan poraz i zasluženo osvojio titulu jesenjeg šampiona, a sa 75 bodova "plemići" su ubjedljivo najuspješnija ekipa u PLBIH u kalendarskoj 2021. godini.

Jakirović je tako postao najuspješniji trener u istoriji kluba, pošto to nikom prije njega nije uspjelo.

Na drugom mjestu je aktuelni šampion BIH, ekipa banjalučkog Borca sa osvojenih 65 bodova.

Iako je Borac promijenio tri trenera (ekipu su vodili Marko Maksimović, Zoran Milinković i Nemanja Miljanović, te jednu utakmicu Čedomir Ćulum kao privremeno rješenje) Borac je u 2021. godini ostvario jedan od najvećih uspjeha u klupskoj istoriji.

Poslije punih deset godina crveno-plavi su osvojili šampionsku titulu i igrali kvalifikacije Lige šampiona, a osim toga igrali su i finale Kupa BIH.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Posmatrajući tabelu u 2021. godini na trećem mjestu je Tuzla siti, koji je osvojio 57 bodova.

Ekipa Husrefa Musemića prošle sezone nije se domogla Evrope, ali su posljednju jesenju polusezonu završili na drugom mjestu na tabeli i boriće se za debitanstki nastup u evropskim takmičenjima.

Pet bodova manje, odnosno 52, osvojio je Široki koji je imao podjednak učinak i na proljeće i na jesen, odnosno 25 bodova osvojenih na kraju prošle i 27 na kraju prvog dijela nove sezone.

Samo tri manje, ali zbog kazne FSBIH nakon navijačkih nereda u Mostaru, osvojio je Velež, pa kalendarsku 2021. završava sa 49 bodova.

Bod manje osvojilo je Sarajevo, koje je jedno od većih razočarenja u ovoj godini.

"Bordo tim" prokockao je 13 bodova prednost u odnosnu na Borac i tako prepustilo šampionsku titulu Banjalučanima, a ni u novoj sezoni nisu briljirali i jesenju polusezonu završili su sa 20 bodova manje od lidera, ekipe Zrinjskog.

Nakon ovakvog rezultata i dva vezana poraza na kraju polusezone uručen je otkaz Goranu Sabliću, a ništa bolje stanje nije ni u redovima najvećeg rivala – Željezničar.

Klub sa Grbavice protekle sedmice napustio je Tomislav Ivković, koji kao ni Sablić nije opravdao očekivanja u prvih šest mjeseci.

Izvor: FK Željezničar/Damir Hajdarbašić

Željezničar je nakon razočaravajućeg sedmog mjesta u sezoni 2020/21 „plavi“ sa Grbavice nisu uspjeli da poprave utisak u narednoj, pa su u kalendarskoj godini osvojili 34 boda, odnosno samo dva boda više od Radnika, jedinog preostalog kluba u PLBiH, ne računajući one koji su preselili u niži rang.

Tabela PLBIH: 2021: Zrinjski 75, Borac 65, Tuzla siti 57, Široki 52, Velež 49, Sarajevo 48, Sloboda 39, Željezničar 34, Radnik 32

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

UPRAVA NAPOLJE

Kad ćemo konačno gledati Borac u grupnoj fazi u Evropi?

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC