• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krah! UEFA priznala poraz - bogati mogu da rade šta hoće: Ukida se finansijski fer-plej, trošiće milione nemilice!

Autor Dragan Šutvić

UEFA je godinama pokušavala da ograniči najbogatije klubove svijeta, ali izgleda ništa od toga.

 uefa ukida finansijski fer plej  Izvor: Profimedia

UEFA je uvođenjem finansijskog fer-pleja pokušala da ograniči najbogatije klubove svijeta da troše novac koji nisu zaradili, a može se slobodno reći da im taj plan nikako nije pošao za rukom.

Zbog toga se tražio novi model, pričalo se o "seleri kepu" poput onog koji imamo u NBA ligi, međutim UEFA je na kraju odlučila da popusti najbogatijima i skoro da će ukinuti sva ograničenja. Odnosno, ostaće prividna, čisto da "prevare oči", pošto novi mehanizam omogućava klubovima da troše nemilice.

Možda će vas zanimati

Aleksandar Čeferin je sa svojim saradnicima osmislio plan po kome će klubovi na transfere moći da troše 70% od ukupnih prihoda, što je svojevrsni poraz finansijskog fer-pleja i UEFA uopšte, prenosi Njujork Tajms.

Punih pet godina je Slovenac pokušavao da pronađe način kako da uvede "seleri kep" kojim bi ograničio najbogatije klubove Evrope, ali je na kraju morao da odustane od ovog koncepta. Prema novim regulacijama, klubovi će moći da troše još više nego što je to bilo za vrijeme finansijskog fer-pleja.

I ne samo to, nego će UEFA dozvoliti trogodišnji period tokom kog će klubovi moći prvo da troše 90% od ukupnih prihoda na transfere, pa će nakon tri godine implementacije novog pravila to biti svedeno na 70%.

BIĆE I KAZNI!

UEFA će žestoko kažnjavati sve koji prekrše novo pravilo o finansijama, pa se tako spominje da će im biti oduzimani bodovi, a kao najveća kazna navodi se izbacivanje iz Lige šampiona.

Odluka se pravda finansijskim krahom klubova za vrijeme pandemije korona virusa - koji se i ne primjećuje toliko koliko se o njemu priča - i već sada je jasno da će mnogo bolje prolaziti oni iz liga sa "jačim" TV pravima. Tako će Englezi imati nadmoć u odnosu na recimo Italiju, pa bi to moglo da dovede do novih sponzorskih ugovora.

U međuvremenu je mnogo klubova pod istragom zbog loših finansija i čeka ih dogovor sa UEFA, a novost je i što će im biti tolerisano do 10 miliona evra minusa u knjigama između prihoda i transfera.

Mnogi inače smatraju da je UEFA ovu odluku donijela kako bi udovoljila klubovima koji su htjeli da osnuju Superligu bogatih.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu! 

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC