• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promjena u Ligi šampiona: UEFA proširuje takmičenje, slabijima mjesto u grupnoj fazi!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Ukoliko se obistini pisanje "Tajmsa", od sezone 2024/25, i 11. najbolja liga Evrope imaće sigurnog predstavnika grupne faze Lige šampiona, a to bi za srpski fudbal moglo da bude vrlo važno.

 UEFA proširuje Ligu šampiona dodatna četiri mjesta za slabije klubove Izvor: MONDO/Uroš Arsić/MN Press/Profimedia/AFP PHOTO/UEFA/Harold Cunningham

UEFA ipak odustaje od novog pravila u novoj Ligi šampiona! Nakon ideje da dva kluba u tom takmičenju od sezone 2024/25 nastupaju na osnovu svog klupskog koeficijenta, a ne rezultata u domaćim takmičenjima, sada je stigao novi obrt.

Evropska kuća fudbala učiniće sve da do toga ne dođe, kako se ne bi favorizovali bogatiji klubovi sa zapada Evrope, a direktno mjesto u grupnoj fazi Lige šampiona bi i zvanično mogla da dobije 11. liga Evrope - i to je veoma važno za Srbiju!

UEFA je bila na udaru od strane srednjih engleskih klubova nakon prijedloga da dva dodatna mjesta u novoj, reformisanoj Ligi šampiona budu zadržana za klubove koji se u takmičenje ne plasiraju kroz domaće prvenstvo, već da to učine na osnovu istorijskog koeficijenta.

Tako bi klubovi poput Mančester junajteda mogli da završe na šestom mjestu u ligi i opet igraju u Ligi šampiona, nauštrb klubova poput Vest Hema ili Lestera. No, nije to ono što je u ovom trenutku najvažnije za srpske klubove.

UEFA odustaje od ideje Evropske asocijacije klubova (ECA) o dva mjesta na osnovu koeficijenata, ali i dalje razmatra kako da raspodeli četiri nova mjesta u Ligi šampiona. Kao što je poznato, u ovom takmičenju će od sezone 2024/25 igrati 36, umjesto dosadašnja 32 tima.

Britanski "Tajms" piše da bi jedno od nova četiri mjesta moglo da bude dodijeljeno Francuskoj, kao zemlji koja trenutno ima samo dva direktna mjesta u grupnoj fazi Lige šampiona, u odnosu na četiri koliko imaju četiri najjače lige Evrope.

Ali jedno mjesto moglo bi da bude sačuvano za šampiona najbolje zemlje koja već nema direktno mesto u grupnoj fazi. Kako prvih 10 liga Evrope imaju svog šampiona zasigurno u grupama Lige šampiona, to bi značilo da 11. liga Evrope od 2024. dobija takođe takvu povlasticu.

Srbija ovu sezonu završava na 11. mjestu i ukoliko bi se održala na toj poziciji još jednu godinu, onda bi šampion Superlige u sezoni 2023/24 sigurno igrao grupnu fazu te nove Lige šampiona 2024/25. Naravno, pod uslovom da UEFA potvrdi ovakvu preraspodjelu novih mjesta u tom takmičenju.

Podsjetimo, Srbija bi i u sezoni 2023/24 mogla da ima svog prvaka direktno u grupnoj fazi Lige šampiona, ali bi za tako nešto ipak moralo i da se desi da prvak Evrope bude tim koji se već kvalifikovao za Ligu šampiona kroz domaće prvenstvo.

No, da bi Srbija mogla da osjeti čari promjene koju "Tajms" najavljuje da će UEFA napraviti, srpski klubovi Crvena zvezda, Partizan, ali i ostali, morali bi da se postaraju da Srbija ostane među 11. najboljih liga do te famozne sezone 2024/25.

A šta će biti sa dva dodatna mjesta, koja su isprva bila planirana za plasman po koeficijentu, ostaje nepoznato...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC