• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hit priča iz Brazila - "DŽAJO, A GDJE JE TELEVIZOR?!" Jugoslavija otišla zbog spektakla, Pele postavio nezgodno pitanje!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Legendarni srpski fudbaler dobro se sjeća susreta sa Peleom, kada ga je Brazilac upitao za televizor, obećan dok je boravio u Jugoslaviji.

 Pele od Dragana Džajića tražio televizor Izvor: arhiva MN Press/T. Mihajlović

Sudbinski su povezane karijere dvojice legendarnih fudbalera - Brazilca Pelea i Dragana Džajića, jednog od najboljih ikada na ovim prostorima. Smrt čuvenog asa pogodila je i Džaju, a njih dvojica imali su poseban odnos tokom prethodnih nekoliko decenija. Nekoliko puta su bili zajedno na terenu, a Brazilac je uvijek u superlativima pričao o "nasljedniku", majstoru fudbala kojeg je veoma cijenio. Ipak, u centru pažnje najpoznatije priče o njima dvojici nalazi se televizor, a ne fudbalsko umijeće.

Kada je sa ekipom Santosa gostovao u Beogradu i, između ostalog, odigrao meč protiv Crvene zvezde, Peleu su obećali televizor. Domaćini su legendarnom Brazilcu najavili da će na poklon dobiti televizor tada čuvene fabrike "Rudi Čajavec". Ova kompanija koristila je čak i fotografije legendarnog fudbalera u kampanji, kako bi prodaja televizora bolje išla. Ali... Pele televizor nije ponio za Brazil. 

Ovako je izgledao meč Zvezde i Santosa davne 1969. godine:

Zato je sačekao narednu priliku. Kada je sa reprezentacijom Jugoslavije Dragan Džajić gostovao Brazilu na Peleovom oproštaju, čuveni fudbaler se sjetio priče iz Beograda. "Kasnije, kada sam 1971. godine bio u Rio de Žaneiru na njegovom oproštaju pred utakmicu Brazil - Jugoslavija, prilazi meni Pele i u šali pita, 'Je li, da li su mi poslali iz fabrike onaj televizor?'. Samo sam se osmijehnuo i rekao 'ma gdje su poslali'. Ne znam da li je kasnije dobio televizor iz Jugoslavije", ispričao je Dragan Džajić.

Pele je, kao što vjerovatno znate, veoma cijenio fudbal u Jugoslaviji. Reprezentacija zemlje koja više ne postoji igrala je protiv Brazila na njegovom oproštaju, a Santos je nastupao protiv Zvezde, Dinama, Želje i kragujevačkog Radničkog u sklopu turneje po Jugoslaviji. Bile su to impresivne utakmice u kojima su se posebni istakli Pele i Edu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC