• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO JE 7 NOVIH FUDBALSKIH PRAVILA: Venger sprema revoluciju - DODATNI BOD za golove i štoperica!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Arsen Venger ima ideju kako da popravi fudbal, ali se to mnogima neće dopasti.

 Arsen Venger mijenja fudbalska pravila Izvor: Mark Robinson/EPA

Fudbal je najpopularniji sport i tome svjedoči broj ljudi koji je pratio Svjetsko prvenstvo u Kataru, međutim konstantno se priča i o implementiranju novih pravila kako bi ostao zanimljiv "novim generacijama". To je zadatak koji je FIFA povjerila legendarnom treneru Arsenu Vengeru, pa tako često čujemo za njegove revolucionarne prijedloge koji na prvu djeluju odbojno, a kao da se po pravilu prvo pojave u britanskim medijima poput "probnog balona".

Tako je "Dejli Mejl" ponovo imao ekskluzivni uvid u nove ideje Arsena Vengera, a koje se mnogima neće dopasti, pošto su možda i najkontroverznije koje je do sada imao.

Venger ima ideju da se vrijeme zaustavi kada dođe do prekida, umjesto što se kasnije obračunava nadoknada, a naznaka promjena u budućnosti viđena je tokom Mundijala u Kataru kada su sudije pokazivale da se igra i po desetak minuta više zbog povreda, izmjena, pauza... Venger smatra da je fudbal i dalje previše tradicionalan u tom smislu i da su se sportovi uglavnom prilagodili novim tendencijama, ali se sigurno neće dopasti "fudbalskim puritancima".

Druga ideja su "bonus bodovi" koji bi podstakli ofanzivni fudbal. Primjera radi, ako bi klub postigao više od pet golova na meču, ne bi dobio tri boda - nego četiri, dok ima rješenje i za one koji igraju "na nulu". Ako bi se recimo na Mundijalu meč u grupnoj fazi završio bez pobjednika, onda bismo ga dobili nakon penal-serije, što smo recimo viđali prije u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: Profimedia

Jedan od prijedloga koji je pozajmljen iz drugih sportova je "isključenje" na određeni vremenski period, gdje bi fudbaleri za faulove koji su između žutog i crvenog kartona - privremeno bili isključeni. Sjedili bi kraj terena i čekali znak da uđu opet u igru...

Osim ovih pravila, "Dejli Mejl" prenosi da se očekuju i "popravke" VAR tehnologije, gdje je ostalo još dosta prostora za napredak. Ubuduće bi se mnogo više situacija provjeravalo, ne samo četiri ključne koje trenutno mogu da se prekontrolišu iz VAR sobe, dok već vidimo da je tehnologija napredovala i da se dileme oko ofsajda mnogo brže riješe. Nije to i dalje idealno, međutim radi se iz dana u dan da bude skoro automatski.

Posljednje dvije promjene odnose se na prekide. Ubuduće bi aut mogao da se izvodi nogom, dok bi igrači kod dosuđenog slobodnog udarca mogli "samo da krenu s loptom", umjesto da su u obavezi da dodaju saigraču.

Kako vam se čine ovi prijedlozi?

Anketa

Kako vam se čine prijedlozi Arsena Vengera?

  • Ne sviđa mi se nijedan prijedlog...

    19.35% (6)

  • Ima par dobrih, ali generalno je sve nepotrebno

    16.13% (5)

  • Trebalo bi uvesti dva-tri od ponuđenih!

    38.71% (12)

  • Sve mi se sviđa!

    25.81% (8)

Kako vam se čine prijedlozi Arsena Vengera?

Rezultati

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

A može li da kada ja gledam mamurne "zvijezde" dva sata i za 0:0 dobiju bodove, nula golova, nula bodova?

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC